История · Новини

Защо сме против Европейския съюз и НАТО

eunatoДойде време и за този разговор. Предизвикаха го реакциите на някои политици по отношение на т.нар. „поругаване на знамената на ЕС и НАТО“, което все по-често се забелязва на различни граждански прояви – митинги, демонстрации, събори… И почти винаги се намира някой политик, който е готов да заклейми подобно отношение или реакция.

На пръв поглед, подобни актове на съпротива изглеждат смешни, но, всъщност, това е единствената реакция, чрез която гражданите могат да си гарантират, че някоя „независима“ медия ще забележи тяхното мнение и ще го отрази.

Но, все пак, защо едни хора сме категорично против Европейския съюз и НАТО? Защо комунистите заставаме на тази гражданска позиция и я отстояваме?

С този текст ще се опитаме да повдигнем завесата и да дадем, накратко, нашия отговор на тези въпроси.
Този текст е форма на декларация на позиции.

Защо сме против ЕС?

Европейският съюз е обединение на държави, което е издигнало антикомунизма като своя официална идеология.

Политическият персонал на ЕС уверява едрия капитал непрекъснато в своето желание да клейми социализма и комунизма, приравнява комунистите с нацистите, приема различни мерки, които трябва да защитават капиталистическата политическа система, като преследва дейността на комунистическите партии и техните символи, като преследва комунистите – единствените хора, които са готови на всичко, за да премахнат остарялата и скърцаща каруца на капитализма.

ЕС прокарва своя антикомунизъм не защото не познава историята или с приноса на комунистите в борбата на работниците и хората за социален прогрес, за мир, за социални и демократични права, за социална справедливост и благосъстояние. Напротив…

Европейският съюз е междудържавен империалистически съюз, създаден през 1957 година и представлява съюз на монополи, които трябва да гарантират печалбите си чрез намаляване на работническите и гражданските права. „Свободата“, измислена от ЕС, се простира над: свободното движение на капитали, на стоки, на услуги, на работна ръка. Тези „свободи“, гарантирани от ЕС, са окови за наемните работници; те са котвата, която тегли към дъното всички социални и политически завоевания, постигнати от работещите, с помощта на комунистическите идеи и партии, за последните 100 години.

Не съществува нито една резолюция и директива на ЕС, която да не е довела до разпределение на богатства към ръцете на капитала и до ликвидиране на работнически права, към разоряването на селски стопани и самонаети граждани.

С помощта на либералните и социалдемократическите правителства на страните-членки на ЕС върху народите се налагат все по-реакционни мерки и закони, все по-жестоки антинародни инструменти, които се приемат в услуга на капитала – контрол върху икономическото развитие, върху заемите и дефицита, върху производството, върху селскостопанските продукти, върху банковата система, върху военната сигурност, върху външната политика, върху образователната и здравната система, върху остатъците от държавен суверенитет.

Европейският съюз, членовете на който в по-голямата си част са членове и на НАТО, непрекъснато организира войни с икономически, политически и военни средства – войни в Европа, в Азия, в Африка…

Европейският съюз не е съюз на солидарността – за него са характерни неравноправните отношения, неравномерното развитие и жестоката конкуренция.

Този съюз не може да бъде променен, не може да бъде демократичен или хуманен, както се опитват да ни внушат някои политици. Няма никакъв смисъл да се подхранват илюзии в тази посока. Никакви нови преговори, никакви промени в правителствата, никакво редуване на ляво и дясноцентристки коалиции, никакви избори на някакви „леви“ кандидати за председатели на ЕС или в управлението на някои страни-членки няма да могат да променят реакционния антинароден характер на ЕС, защото той е учреден и функционира, за да защитава интересите на търговските и промишлените монополи и да причинява вреда на наемните работници и народите в Европа.

Ето, затова комунистите и повечето нормални хора в България са срещу Европейския съюз – пък и никой не е питал дали искаме да бъдем изобщо в тази хищна капиталистическа глутница.

 

 

Защо сме против НАТО?

Поклонниците на прозападната ориентация на България постъпват нечестно с нашия народ – те избягват да говорят за студената и непривлекателна истина за НАТО, но се опитват да манипулират съзнанието на хората.

Пък и все забравят, че и за това членство никой никога не е бил упълномощаван от суверена на държавата – от Народа.

Привържениците на пребиваването на България в НАТО и ЕС трябва да признаят, че тези членства не само не укрепиха, а, напротив, унищожиха българската независимост. Върху бедния български народ се стовариха хиляди ангажименти, които постепенно отнеха и последното ни усещане за някакъв суверенитет – военно-политически и икономически.

НАТО не е миролюбив и неагресивен международен клуб, водещ просветна и миротворческа дейност. Винаги агресорите са обличали своите завоевателни действия в миротворчески одежди. Най-голям разцвет тази цинична лъжа достигна в хитлерова Германия. Гьобелсовата пропаганда наричаше окупацията на територии „освобождаване на света“ от евреи, от славяни, от комунисти – изобщо, освобождаване на света от „нечовеците“. НАТО-вската пропаганда, аналогично, нарече варварските убийства на сръбски деца по време на бомбардировките над Югославия „освобождаване на Югославия от режима на Милошевич“ (последният умря в затвора, а доста по-късно съдиите обявиха, че нямат доказателства за вината му).

Още един фактор в „миролюбието“ на НАТО – членството там задължително минава през Параграф 62 и 63 от „Стратегическата концепция“ – признава се, че ядреното оръжие е фундаментален механизъм за гарантиране на общата безопасност и всяка страна-членка в НАТО следва да участва в разпределянето на ядрените роли.

Според Джеймс Бисет – бивш канадски посланик в Югославия: „НАТО се нуждае от врагове и алиансът ще ги намира“. Ето защо е необходимо да приемем фундаменталната роля на чуждото ядрено оръжие, за да гарантираме някаква безопасност.

В НАТО страните не са равни – там първата цигулка е в ръцете на САЩ. Алиансът е геополитическо оръжие за налагане волята на Вашингтон. Така български войници загинаха в Ирак, заради интересите на САЩ. А наличието на военновъздушни бази на САЩ в България, на американска военна техника отдавна са превърнали страната и народа ни в обект и бъдещ клиент на ядрената система на Русия.

Интерсното е, че в НАТО може да се влезе, но трудно може да се излезе. Ако България реши да се измъкне от тази кръвопроливаща система следва да предупреди година по-рано… правителството на САЩ – не щаб-квартирата в Брюксел, не някакъв пореден датски председателстващ, а точно правителството на САЩ. За тази една година, може би, американските ни „приятели“ ще успеят да свалят което и да е вироглаво правителство и да забучат начело на която и да е държава какъвто и да било марионетен генерал-пожарникар.

НАТО не е пълноценна организация за европейска безопасност. НАТО служи на САЩ, а не на Европа.

НАТО беше създаден, за да разрушава Съветския съюз и да разпространи по цял свят властта на САЩ. СССР не съществува, но американските претенции към света и властта са „неунищожими“.

Всъщност – и враговете им…

НАТО е най-мощният военно-политически блок, машина за принуда и агресия (Ирак, Югославия, Афганистан), която има за цел защитата и активното прокарване на интересите на САЩ и техните съюзници по цялото земно кълбо.

Основен инструмент на НАТО в борбата за тези цели и интереси е насилието и заплахата от използване на насилие.

НАТО се управлява от САЩ. НАТО е инструмент на Белия дом. Всички членове на НАТО работят за благото на Съединените щати.

Основен противник на НАТО е Руската федерация – това е в геополитически план.

НАТО се нуждае от територии и плацдарми за настояща и бъдеща агресия и България е сполучлив полигон – намира се близо до Русия и Азия. А НАТО и САЩ рискуват единствено живота на българите.

 

Ето, затова комунистите и обикновените хора сме срещу членството ни в НАТО и в Европейския съюз.

Ето, затова ще подкрепяме всички прояви на народна съпротива срещу членството на България в НАТО и Европейския съюз.

Ето, затова ще критикуваме и порицаваме ощипаните политици, които подкрепят ЕС и НАТО, играят си на „разграничаване“ и които се страхуват да застанат ясно, яростно и категорично в защита на интересите на българския народ и срещу интересите на капиталистическите мнополи – създатели на НАТО и на Европейския съюз.

Ето, затова две пикливи сини и нищо незначещи знамена заслужават единствено презрение, съчетано с погнуса и грайфери!

 

komunistibg