ПОЗИЦИЯ на СКБ относно изборите в Русия


ПОЗИЦИЯ на СКБ относно изборите в Русия и някои тревожни тенденции в двустранните отношения между Република България и Руската федерация
След изборите в Русия през месец ноември 2011г. сме свидетели на активна външна намеса за преразглеждане на получените изборни резултати. У нас определени политически кръгове също се включиха в тази кампания. Това става нагло и брутално въпреки, че управляващата партия „Единна Русия”, получи по-ниски резултати от очакваното, а опозиционните партии увеличиха своето присъствие в парламента.
Имайки предвид позициите на Русия в България и света, политическа партия „Съюз на комунистите в България”, счита за необходимо да изрази своята оценка за някои факти и процеси в тази насока.
Деветдесетте години на ХХ век формираха чувството, че се създава еднополюсен свят на власт и богатство, доминирано от САЩ и водещите европейски страни. Тяхното икономическо, военно и технологическо превъзходство изглеждаше като една безконфликтна, еуфорична разходка из планетата. На разгромена и разпродадена Русия не се гледаше сериозно.
Това, което не постигна Хитлер с плана „Барбароса” се постигна – по думите на сталиновите обвинители в процесите от 30-те години на XX век, с ръцете на „побеснелите кучета” на Русия – Горбачов и Елцин. Втората световна война не завърши на 09.05.1945г., а с падането на Берлинската стена и краха на съюзната държава. Такава е историческата присъда за съветската и руска политическа класа, довела страната си до гибел.
Ценностите на западната цивилизация се налагаха с груба сила и превъзходство. Атлантическият блок от държави започна да се разширява и изгражда, като глобална военна структура, която навлезе далеч в зоната на жизнените интереси на Русия. Това бе съпроводено с безцеремонно унижение от нейните довчерашни съюзници от Източния блок в т.ч. България, в които Русия десетилетия наред бе инвестирала колосални суми и бе предоставила своите пазари и суровини за техния икономически растеж.
Историческият шанс на западната цивилизация, да оцелее и да се развива бе в това, че огромния суровинен, интелектуален и човешки потенциал на Съветския съюз и източно европейските страни бе вкаран в една непродуктивна икономическа и политическа система от сталинов тип създадена при други исторически условия. Русия и Изтока губеха геополитическата битка, защото тяхната икономическа и технологическа база, бе безнадеждно остаряла, а трудът на човека, бе откъснат от неговата природа и интерес.
Битката за света, чрез механизмите на пазара, конкуренцията, предприемачеството, сложните финансови и банкови процеси бяха непознати за съветския стопански, административен и политически елит.
В създадения политически и морален вакуум в Русия, с религиозен и идеологически фанатизъм нахлуха западни банки, корпорации, финансови групировки, политически и разузнавателни централи, които наложиха такава извратена система на управление, която е възел от див пазар, корупция и държавна престъпност. Никой не отчете политическият риск, че осквернена Русия, дълбоко засегната, оскърбена и унизена, ще намери сили и ръководители, които да защитят руската чест, достойнство и интереси. Ето защо, ни предстои геополитическо премерване на силите, но не в сферата на идеологическите проекти, а в битката за територии, суровини и енергийни източници.
Развихрилата се световна финансова и икономическа криза днес е категорично доказателство, че капитализмът е изчерпал своите възможности. Достигнати са пределните граници на двигателят на капиталистическия растеж, основан на завземане на чужди територии, суровини и пазари. В основата на днешната световна криза лежи конфликта между колосалните възможности на капиталистическото свръх производство и изчерпаните световни пазари. Над света започва да наднича вечната сянка на капитализма – войната!
Идва времето на държавите, които притежават реалните активи и богатства на планетата – газ, нефт, суровини и т.н. По тази причина, Русия вече не може да бъде поставена в икономическа, политическа и технологичиска изолация. Каквото и да прави Европа, тя се нуждае от стотици милиарди куб. м. газ. Освободена от идеологическите си ангажименти Русия се ориентира все повече към страни, които имат собствено тегло в международните отношиния и самостоятелен път за развитие – става дума за Китай, Япония, Индия, Турция, Бразилия, Венецуела, Нигерия и т.н. Възражда се „заплахата” Русия на ново да се превърне в световна глобална сила.
Ето защо, сега главното направление на експанзията срещу Русия е да се преразпредели нейната територия и ресурси. Става дума за Сибир – „проклятието” на Русия, тъй като от много десетилетия, това е заветната мечта за жизнено пространство и национално богатство и проникването в него е условие за просперитет на големите световни сили. Това всъщност е главната цел, която се прикрива зад предприетата планетарна медийна агресия за „демокрация”, „права на човека”, „честни избори” и т.н.
Като прикрита форма за намеса във вътрешните работи на Русия, започва нов етап в „изпитаната” вече формула на Перестройката. Тя предвижда по – нататъшен териториален разпад на Русия, едностранно ядрено разоръжаване и участие на чуждите корпорации, банки и финансови централи в структурата на собствеността на петрола, газта и жизнено важните суровини. Това всъщност, бе съдържанието на тайните разговори на Михаил Ходорковски със задграничните централи.
Това определя интереса и агресията на вътрешни и външни сили към избора на бъдещият кандидат за президент. Ние подкрепяме такова ръководство и управление на Русия, което ще осигури стабилност, ясна и предвидима позиция, както във вътрешната, така и във външната политика на руската държава. Още повече, че нашите народи трябва да поредоляват дълбоката икономическа и духовна криза, която драматично ще се изостри в близките месеци и години. Никой не може да бъде изваден от катастрофата, ако през урните не върнем в управлението онези политически сили, които изразяват волята на народите за справедливост. Това не може да се очаква от партиите, които сринаха индустрията, земеделието, банките, горите, суспендираха конституцията и създадоха закони, които изразяват волята на алчните олигарси.
В тези дни се появи се гражданинът – клоун Михаил Горбачов. Тук, в България пазим доказателства, разкриващи неговата зловеща роля, с която разруши съдбата на десетки милиони хора. Готови сме да ги предоставим на руските правозащитни органи и като висша мярка за национална и социална защита, да отнемат неговото руско гражданство и го предадат на справедлив съд.
Ние сме съгласни с оценката, че разликата между РЕПРЕСИИТЕ през 30-те години на XX век в Русия и резултатите от метастазите на ПЕРЕСТРОЙКАТА е само в количеството кръв и страдание на руския народ.
Въпросът днес стои така – или руския народ ще си спомни суровите уроци на историята и ще се изправи зад падналата си на колене държава, или ще прояви, за кой ли път славиянската „сантименталност” и „романтика” към бруталните, стратегически интереси на световните политически и финансови централи за „жизнено” пространство. Това означава война на територията на Русия!
Нека руския народ се вгледа във протестиращите „възмутени” граждани и провалените, подкупни политици на прехода и си спомни думите на бележитият руски деец Александър Херцен, отправени към анархистите-революционери: „Ние мислим, че сме лекарите. А ние, всъщност сме болестта.” Ще позволи ли руският народ, едни и същи хора да погубат два пъти неговата национална сигурност и бъдеще?
Алчността и високомерието на политиците, които управляват света след разпадането на Съветския съюз погребаха ефективната източна политика спрямо Русия и бившите социалистически страни. Русия не е просто една от националните държави. Това е народ със собствен начин на живот, специфична история, култура и цивилизационна идентичност. Дълбоко греши този, който смята, че цивилизацията свършва там, където започват границите на Русия. Ето защо, пред историческото предизвикателство за глобално прерапределение на властта и ресурси на планетата, Русия всъщност има само двама верни съюзници – армията и флота, поради което предриема амбициозни програми за тяхното превъоръжаване.
Съвременната политическа мисъл, не бива да допусне в Русия да заработи комплексът за свещенна война. Европа и САЩ, не бива да допускат да влязат в конфликт, от който не може да се излезе.
Ние тук в България помним уроците от ХХ век, когато бяхме противници в две Световни войни срещу Русия. Загубихме огромни територии и население. Сега загубихме жизнени руски енергиини и пазарни позиции.
Българските политически партии и дейци, които търсят конфронтация, трябва да помнят суровите уроци на историята. Тук не става дума за православие и русофилство. Става дума за портфейла, имота и богатството на българина. Жизнено важно за просперитета ни, като народ и държава е да преодолеем „институционалните” си комплекси, че като членове на Европейския съвет и НАТО трябва да търсим враждебност и конфронтация с Русия.
Опита да закачим „вагона” си на „влака” на „богатия” Запад, за сметка на конфронтация с Русия, не е политика, а самоизмама, която може да има трагични последици.
Ето защо, посланието на Съюза на комунистите в България е – Никога срещу Русия. Необходим е диалог от позициите на партньорство и уважение, за да се придържаме към баланс на интереси, а не към баланс на сили.
Ние настояваме:
– управляващите в България, независимо от партиината си принадлежност, да формулират ясно и категорично послание оформено в държавен акт, че Русия е стратегически партньор на България;
– българските евродепутати, да внесат решение в Европейския парламент за създаване на Комисия за международно сътрудничество на страните от черноморско-каспийският регион, със седалище в град Варна с цел да се работи за двустранни и многостранни добросъседски отношения;
– във връзка с приемането на Русия в Световната търговска организация, българското правителство незабавно да започне преговори с руските си партньори за възстановяване на двустранните икономически отношения в традиционните за двете страни области – хранително-вкусова промишленост и търговия, фармацевтика и медицинско оборудване, дърводобив и дървообработване, химическа и нефтохимическа промишленост , транспорт и съобщения, туризъм, търговия с акцизни стоки и стоки с двойна употреба, сътрудничество във военно-техническата област, машиностроенето и др.

Настига ни бъдеще на бурни и разрушителни събития. Ще оцелеят само народите, които проявят мъдрост и самообладание!

Председател на Централния комитет на Съюза на комунистите в България

Костадин Чакъров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s