Вие четете...
Новини

Свободата няма нужда от Корелия Нинова, Свободата чака Димитър Благоев!

Днес класовото разслоение в България е изключително интересно – можем да забележим едри бизнесмени, средни и дребни предприемачи, едри, средни и дребни селски производители, различни прослойки в областта на платеното духовенство, наемни работници в производството, в ИТ-сектора, в сферата на услугите, в добивната промишленост, в образованието, в здравеопазването, наемни работници в държавния и местния административен апарат, наемни работници в структурите на армията и полицията, в сферата на спорта и забавленията…

Всички тези класи и класови прослойки – без значение от доходите, които генерират техните членове – се делят основно на две противоположни и противостоящи генерални класи – класата на хората, които продават труда си, за да живеят, и класата на хората, които купуват чужд труд, за да печелят.

Лагерът на собствениците е по-силният и по-жестокият. Той се опитва всячески да обедини интересите си, съдавайки различни съюзи и партии, които да отклоняват общественото внимание от факта на ежедневното присвояване на чужд труд и ресурси. Създават се привидно леви и десни партии, които уж се борят помежду си, но реално работят към запазване на капиталистическото статукво.

Тяхната основна задача е да разслоят наемниите работници и дребните собственици, да противопоставят нашата класа вътре в себе си, като създават най-различни точки на сблъсък – за тази цел се използват чувствата за национална принадлежност, страхът към другите, страхът от загуба на сигурност, на земя, на собственост, на доходи… Тези чувства и страхове са насочени към преднамерено обуздаване на недоволството сред наемните работници.

Организирането на наемните работници в отделна класа, която да отстоява своите тесни класови интереси е най-голямата заплаха за класата на собствениците.

Днес класовата борба е в период на застой – тя има локален, местен, ограничен характер и, изобщо, на днешната класовата борба й липсва общокласова характеристика.

Наемните работници трудно се идентифицират с организации и партии, които изразяват техния интерес, защото медийният шум, отразяващ интересите на класата на собствениците, е несравнимо по-силен и притежава широк диапазон от манипулативност и лъжа.

Различните организации на работодателите, на едрия бизнес и търговия на практика са задушили синдикалното движение и заедно с избраните от тях политици на властта и на опозицията успяват да блокират всички идеи, които накърняват или застрашават техните печалби.

Ниски работни заплати, ниски пенсии, дълъг работен ден, слаб пролетариат и разрушени икономически и политически организации на наемните работници – това е целта на всички капиталисти.

Високи заплати, високи пенсии, къс работен ден, подобряване на условията на труд, спиране на разгула на капиталистическата експлоатация и разрушаване на обединенията и партиите на капиталистите – това е целта на наемните работници.

Капиталистическата класа и работническата класа неизбежно ще намерят своите точки на сблъсък и на противопоставяне – тяхната борба ще се засилва и разширява с всеки изминал ден, като в нея ще бъдат привлечени и всички останали класови прослойки.

Наемните работници няма как да останат дълго встрани от политическата борба. Всъщност, всеки икономически сблъсък е и политически сблъсък. Наемните работници трябва да знаят, че единствено работническа организация, която защитава техните работнически икономически и политически интереси ще може да промени живота и бъдещето на всеки един от тях.

Това е именно идеята за бъдещия социализъм, в който сегашните мързеливи и крадливи богаташи и собственици ще бъдат само спомен.

Наемните работници имат нужда от партии и организации, които да защитават техните класови интереси, от обединения, които ще държат гордо в ръцете си червеното знаме на Свободата и смело ще ги водят към завоюване на политическата и икономическата власт, към нова социалистическа революция.

Днес ние имаме нужда от яростна защита и обединение между политическите и икономическите цели на наемните работници, имаме нужда от различен тип организираност, която ще успее да унищожи всякакви бойкоборисовци, ниновци, симеоновци, сидеровци, каракачановци, карадайчовци и всякакви други капиталистически измамници.

Бъдещата социалистическа победа има нужда от осъзнати борци, а не от заблудени охлюви, пълзящи зад псевдосоциалистически или фашистки политически мошеници.

Свободата няма нужда от Корелия Нинова, Свободата чака Димитър Благоев!

 

Павел Иванов

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 472 828 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2019
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

%d блогъра харесват това: