Вие четете...
История, Новини

Движение „Че Гевара“: 171 години от Юнското въстание в Париж

На 23 юни 1848 година в Париж започва „Юнското въстание” на работниците срещу настъплението на буржоазията в защита на революцията от 1848 година. Ленин казва, че това е „…първата велика гражданска война между пролетариата и буржоазията”.

Повод за въстанието е правителственото разпореждане за закриване на националните работилници, в които се трудят над 100 000 човека, и за изпращане на освободените работници в редовете на армията и по селата.

Провокационната политика на правителството предизвикала възмущението на пролетариата и на 23 юни работниците от Париж излизат на барикадите.

Въстанието обхваща работническите квартали в източната и северо-източната част на Париж, а също и предградията Монмартър, Ла Шапел, Ла Вилет, Белвил, Менилмонтан, Иври и някои други.

Общият брой на въстаниците е 60 000 човека.

Ръководството на въоръжената борба е поето от „бригадирите” и „делегатите” на националните работилници, дейците на политически клубове и командирите на отрядите от националната гвардия на работническите предградия.

Въстаниците искат арест на членовете на правителството, борба с безработицата, запазване на националните работилници и издигат пролетарските лозунги: „Да живее демократичната и социалната република”, „Долу републиката на капитала и привилегиите”, „Право на труд”. Създаден е списък на членовете на бъдещото правителство, в който са включени редица видни революционери, болшинството от които по онова време се намират в затвора.

Изплашено от размаха на Юнското въстание, Националното събрание връчва на 24 юни диктаторски пълномощия на военния министър генерал Кавеняк. От провинцията в Париж са извикани войски, което дава огромен превес на правителството над силите на наемните работници.

На 26 юни въстанието е смазано с извънредна жестокост.

Една от най-важните причини за поражението е това, че парижките работници не били подкрепени от селяните и от дребната буржоазия. Само в някои големи промишлени градове имало демонстрации за солидарност на трудещите се с въстаниците.

Маркс и Енгелс пишат и разобличават в „Нов рейнски вестник” клеветите и измислиците на реакционната преса за въстаниците, подчертавайки голямото историческо значение на въстанието.

От гледна точка на развитието на революцията в Европа това въстание спомага за израстването на класовата осъзнатост на пролетариата.

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 472 830 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2019
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

%d блогъра харесват това: