Вие четете...
Новини, International

Във Великобритания се проведе 55-ия конгрес на Комунистическата партия на Британия

Из словото на генералния секретар на Комунистическата партия на Британия

Другари, 55-ият конгрес на Комунистическата партия се провежда в критично време за работническата класа и народите на Великобритания, както и за експлоатираните и потиснати хора в целия капиталистически свят.

Преди сто и седемдесет години Маркс и Енгелс твърдяха в Манифеста на Комунистическата партия, че работническата класа във всяка нация трябва да спчели битката с буржоазията, да спечели битката за демокрацията, да замени капиталистическата класа като управляваща класа в обществото.

Събитията от последните дни подчертават, че такива действия са спешно необходими в нашите три страни. * (Англия, Шотландия, Уелс).

По-голямата част от избирателите от работническата класа във Великобритания гласуваха през юни 2016 г. да напуснат ЕС.

Най-голямата причина за това беше неистовото им желание за възстановяване на суверенитета. Хората искаха нашите демократично избрани парламенти и правителства във Великобритания да бъдат свободни да решават политиките, които имат толкова голямо влияние върху живота на повечето хора.

Да, вярно е, че много избиратели също искаха суверенитетът да се използва за ограничаване на имиграцията от източна Европа, погрешно вярвайки, че това е най-големият и единствен фактор, който подкопава условията за заетост и оказва натиск върху обществените и социалните услуги.

Не е правилно тези гласували да напуснат ЕС 17.4 млн души да бъдат охарактеризирани като необразовани, невежи глупаци и расисти, които могат да бъдат водени за носа на Найджъл Фарадж и Борис Джонсън. * (изтъкнати десни поддръжници на Брекзит).

Правилният, прогресивен отговор на гласуването срещу ЕС е да се обясни как дълбоките и дълготрайни социални и икономически проблеми на Британия – бедността, грубото неравенство, хроничната несигурност, недостатъчно финансираните обществени услуги, недостатъчното инвестиране в производителната индустрия и съвременните технологии – са резултат от самата капиталистическа класова система.

Като комунисти разбираме добре, че капитализмът се основава на експлоатацията на труда на огромното мнозинство, контролирано от много малка група хора. Тази система създава сексизъм, расизъм, криза, милитаризъм и война.

Винаги, когато едрият капитал се е чувстав застрашен, се е обръщал към фашизма, защото се страхува от революция.

От времето на комунистическия манифест много демократични права са спечелени в резултат на популярната борба във Великобритания. Управляващата капиталистическа класа отдавна трябваше да се изправи пред предизвикателството – и потенциалната сила – на демокрацията на работническата класа.

Капиталистическата класа в Западна Европа през последните години разработи модел, който поставя жизненоважни области на вземане на решения извън обхвата на демократично избраните парламенти и правителства.

Политическият контрол се прехвърля върху международния политически апарат на неизбрани институции, без демократична отчетност, предназначена да защитава капиталистическите интереси срещу всяка демократична заплаха за тях.

Да, работническата класа и хората могат да избират своите местни, национални и централни съвети, парламенти и правителства. Те дори могат да изберат заслепен Европейски парламент.

Но всички избрани органи трябва да действат в рамките на все по-строгите правила, директиви и договори на Европейския съюз, надзиравани от Европейската комисия, Европейската централна банка и Съда на Европейската общност.

Основните договори на ЕС не могат да бъдат реформирани, освен ако левите и прогресивни правителства не спечелят властта в най-мощните държави-членки, ако оцелят под огромния натиск, който големите капиталисти упражняват върху тях.

Във Великобритания непосредствената реалност е, че правителството * (ръководено от Консервативната партия, която е най-вече, но не е изцяло про-ЕС) договори фалшив брекзит с про-пазарната, антисоциалистическа бюрокрация на Европейския съюз. Тя е изпълнила желанията на най-мощните кръгове на монополния капитал във Великобритания.

Лидерите на „Големия бизнес“ искат Великобритания да бъде възможно най-тясно свързана с единния пазар на ЕС и митническия съюз и с придружаващите го „бизнес свободи“: свободата да изнасят капитали, да създават бизнес навсякъде, където искат, да търгуват с минимални правила и да бъдат свободни да експлоатират мигрантите.

За капиталистическата класа фалшив Брекзит е по-добър от истински Брекзит.

Ето защо, ако този фалшив Брекзит, предложен от премиера Май и преговарящия с ЕС Барние, бъде победен в парламента, големият бизнес ще хвърли силите си върху кампания за втори референдум.

Те (като едрия бизнес и неговите поддържници) вярват, като техните сътрудници в Европейския съюз, че хората трябва да гласуват, да гласуват и да гласуват отново, докато не измислят единствения приемлив отговор. Хората трябва да се научат да обичат „големия брат“.

Трагедията е, че повече от две години Лейбъристката партия въобще не успя да защити демокрацията и народния суверенитет, въпреки твърдата декларация на Джеръми Корбин, че гласуването на народа трябва да бъде уважено и изпълнено незабавно.

След това позицията на Корбин подтикна голямата кохорта на десните депутати от лейбъристите, които подкрепят членството на ЕС и НАТО, да задействат втори конкурс за ръководството на Лейбъристката партия. * (Който Корбин спечели отново). Оттогава същите елементи водят война в рамките на Парламентарната лейбъристка партия, за да защитят интересите на управляващата класа в борбата си срещу Корбин, Джон МакДонъл (говорител на финансите на трудовата партия и съюзник на Корбин), демокрацията, народния суверенитет и мнозинството от работническата класа.

Тези антидемократични, анти-работнически, антисоциалистически депутати много добре разбират, че правилата на единния пазар на ЕС и на митническия съюз са много голяма бариера пред прогресивните политики, които бъдещото левово правителство би желало да приложи.

Както посочи Комунистическата партия, плановете на Труда са за ренационализация, инвестиционни фондове, насочени към държавата, насочване на капиталовите инвестиции, политика за регионално развитие, регулиране на търговията, прекратяване на задължителната конкурентна тръжна процедура, преструктуриране на ДДС и равноправност на законодателството за работниците мигранти всички срещу правилата на ЕС.

ЕС представлява общите интереси, реакционния империализмът на капиталистическата класа в Западна Европа.

А срещу нея стоят общите интереси – пролетарския интернационализъм – на работниците и техните семейства навсякъде, на техните профсъюзи и техните комунистически и работнически партии.

Ето защо Комунистическата партия популяризира кампанията за народен брекзит, която ще бъде открита на голямо събитие в Лондон следващия четвъртък.

Да, искаме да продължат икономическите отношения с ЕС и да, искаме свободата на пътуване в цяла Европа да продължи и да има пълно право на пребиваване и гражданство за всички, които живеят тук. Искаме социалното, образователното, научното, екологичното и културното сътрудничество да продължи и да процъфтява.

Но не и с цената на свободата на хората да избират ляво правителство с леви политики.

Искаме истински народен брекзит, който ще даде възможност на Великобритания да укрепи своите икономически, социални и културни връзки директно с други страни по света – не като част от един непрекъснато разширяващ се европейски енергиен блок, нито като пудел на американската външна и военна политика.

Ако можем да спечелим ляво правителство, класовата борба във Великобритания ще навлезе на нов етап. Цялата сила, единство и яснота на войнственото масово движение, ръководено от организираната работническа класа, ще бъде необходимо, за да се преодолее всякакъв вид съпротива от управляваща класа и в крайна сметка да се спечели битката за демокрация и държавна власт. Във всеки етап на пътя на Великобритания към социализма ролята на Комунистическата партия ще бъде от решаващо значение.

Без марксистка партия, организирана на всеки фронт на битката, способна да обединява кампании и движения, предлагайки анализ и насоки, не може да има пробив на революцията, държавна власт и социализъм.

Ние отново потвърждаваме ангажимента си към борбата, стратегията, описана в нашата програма „Британският път към социализма“, към антиимпериализма и към нашето място в международното комунистическо движение.

Гордеем се с нашето комунистическо наследство. Ние защитаваме историческите постижения, постигнати от работниците и народите на Съветския съюз и другите социалистически страни.

Ние държим високо червеното знаме на социализма и комунизма.

Робърт Грифитс, генерален секретар на Комунистическата партия на Британия

Кройдън, Лондон 17 и 18 ноември 2018 година

Превод: Греъм Стивънсън

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 472 830 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2018
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

%d блогъра харесват това: