Вие четете...
Новини

5 причини защо трябва да разрушим съвременна капиталистическа България

Капитализмът се изчерпва. Това го усещаме, когато си дадем сметка, че просперитетът на шепа западни държави се крепи на нищетата сред всички останали страни по света.

Петте причини, поради които искаме да разрушим днешната капиталистическа България са следните:

1. Експлоатцията

Експлоатацията представлява присвояване на резултатите от чуждия труд. Капиталистите и приватизаторите в България (а и по цял свят) наемат за определена заплата работниците си, плащайки им работната им сила, за да получат от техния труд доходи, които значително надвишават вложения в производството или търговията труд. Това е т. нар. принадена стойност.

Тази разлика се присвоява от капиталистите и приватизаторите, като се осланят на правото на частна собственост върху средствата за производство и търговия.

В бъдеща социалистическа България експлоатацията няма да съществува, защото частната собственост върху средствата за производство ще изчезне и ще бъде обобществена, а това ще направи доходите от труда на хората съвкупни доходи на цялото общество, ще се използват в интерес на всички граждани на България, а няма да пропада в джобовете на господарите-частници.

2. Империализмът

И България се вля в редиците на световния империализъм, като стана част от НАТО и ЕС.

Империализмът е най-мерзката, най-мръсната от всички исторически форми на капитализма. Той се характеризира с налагане на частни монополи, които се борят за пазарно влияние. Тези монополи са следствие на концентрацията на капитала и производството, което е основна характеристика на капитализма, получена вследствие на конкурентната борба между първоначално дребните и средните фирми. Монополите контролират целия пазар, те създават и управляват различни леви и десни капиталистически партии, те налагат на гражданите в България своите условия и определят цените на стоките и услугите – т.е. присвояват дори заплатите, които са предоставили на работниците си.

Империализмът фактически унищожава всяка конкуренция и, накрая, капитализмът ще унищожи сам себе си.

Но за да унищожава конкуренцията империализмът е принуден да води безкрайни войни. Империалистите се нуждаят непрекъснато от нови външни пазари, от нови производители, от нови трудови роби. За да гарантира развитието си, империализмът трябва да разрушава и завладява държави, ресурси, трябва да изпраща хиляди хора в лапите на смъртта в империалистическите войни. Тези войни разрушават материални ценнсти и водят до гибелта на невинни хора.

България е част от империалистическата система и като такава унищожава живота на милиони хора по света.

3. Моралната деградация

Българските капиталисти и приватизатори са душевно опустошени хора – те са готови на всичко заради печалбата и властта. Те възпитават нашето общество в индивидуализъм, в алчност, в егоцентризъм и се надяват, че така младото поколение ще бъде накарано да забрави, че освен лични има и обществени интереси – т.е., да ги отклони от пътеките към социализма и борбата за защита на обществения интерес и собственост.

Така се изгражда „потребителското общество“ и се създава атомизация и разпад сред наемните работници, сред работническата класа, което води до намаляване на класовите сили за борба за социализъм.

Потребителското общество е продукт на замъгленото съзнание на работниците – общество, в което господства идеологията на индивидуалното потребление, идеята, че стоката трябва да бъде закупена, за да „бъдем като всички останали“.

Моралните ценности на българското капиталистическо общество нямат нужда и отричат необходимостта от всестранно умствено, нравствено и духовно развитие на човека. Това води до масово оглупяване, до личностна деградация, до срив на масовата култура, до „чалгизиране“ на съзнанието и условията на живот.

Вследствие, милиони хора могат да бъдат лесно манипулирани, тъй като невежите и опростачените са лесно податливи на измама.

Потребителското общество е болно общество – то води до свръхиндивидуализъм и до други психически болести.

4. Социалното неравенство

Социалното неравенство в България е ярък капиталистически продукт. Причината за социалното неравенство е защитаването на привилегиите на властта на капиталистите и техните политически креатури.

Онези, които контролират обществото и властта, имат възможност да извличат лични ползи за себе си, а неравенството се получава от стремежа на тези хора да съхранят за вечни времена своя статус, богатство, влияние и капитали.

Конкуренцията и алчността принуждава едни хора да присвояват имуществото на други хора.

Заради личната печалба на единици капиталисти и приватизатори на нищета са подложени цели обществени групи и слоеве от населението на България. Заради охолния живот на едно малцинство, мнозинството от българите живее гладувайки.

Социалното неравенство е най-забелязващата се и най-разпространената „черта“ на капитализма.

5. Икономическата неефективност

Българската капиталистическа система, подобно на капиталистическите системи по цял свят, е една неефективна икономическа система.

Както знаем, икономическата ефективност е съотношението между получените резултати от производството – продукция и услуги, от една страна, и разходите за труд и средства за производство – от друга.

Капитализмът е неефективна система, доколкото се губят безумни средства за реклама, за създаване на нагласи и потребности; губят се пари, за да се издържа една грамадна армия от чиновници, необходими основно за това как да накарат гражданите да плащат всевъзможни данъци, такси и глоби.

За да се произведе луксозна, но безполезна стока, се губят безценни, невъзстановими природни ресурси. Повечето стоки съзнателно се правят некачествено, за да бъде принуден потребителят да ги купува отново и отново, т.е. – отново да носят печалба за капиталистите и приватизаторите.

Загубите на ресурси са много повече от ползите, които носи използвнето на продукцията, което категорично говори за неефективността на капиталистическата система в България и по света.

 

Павел Иванов

Реклами

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 452 646 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юли 2018
П В С Ч П С Н
« юни   авг. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Реклами
%d блогъра харесват това: