Вие четете...
Новини

ЗА СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ ГЪРЦИЯ И  БИВШАТА ЮГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ (БЮРМ)

Споразумението между правителствата на Гърция и БЮРМ бе постигнато с откритата намеса на САЩ, НАТО и ЕС. То бе подписано и подпечатано в съответствие със сроковете и графиците, определени от тези империалистически сили и организации, за завършването на евроатлантическата интеграция в Западните Балкани. Това е съвсем ясно от текста на споразумението и не случайно първи го приветсваха Държавният Департамент на САЩ, НАТО и ЕС.

 

Поради тази именно причина целият процес бе съсредоточен върху името на БЮРМ, а редица критични и възлови въпроси, като например предотвратяването на иредентизма с приемането на необходими промени в конституцията на съседната страна, не само бяха оставени за едно несигурното бъдеще, но дори ситуацията се усложни още повече с приемането от страна на гръцкото правителство на клаузите за „македонски гражданин“ и „македонски език“, които представляват „семената“ на един бъдещ иредентизъм. По този начин това споразумение не може да е в полза на народите от двете страни, както и за останалите народи в региона.

 

Твърденията на гръцкото правителство, че това споразумение ще гарантира мирνοτο съвместно съществуване, сътрудничество и стабилност на Балканите и в по-широкия регион, са напълно лъжливи, заблуждаващи и неисторически. Съзнателно е премълчан и игнориран фактът, че НАТО и ЕС са фактори на нестабилност, на прекрояване на границите, на подбуждане на национализъм и иредентизъм. Балканските народи усещат това присъствие на империалистите много болезнено през последните годините.

 

Премълчава се също и това, че участието на Гърция, Турция, Албания, Черна гора, България и Румъния в НАТО и екстензията на плановете на ЕС съществуват съвместно с оспорването на границите, с нарушения на суверенните права на държавите, с възбуждането дори на несъществуващи малцинствени въпроси в ущърб на народите от района. Гръцко-турските отношения са най-типичният пример за това.

 

Премълчава се в крайна сметка и това, че нашият регион се намира в „окото на бурята“ на империалистическите антагонизми, и поради това се умножават интервенциите, предвижването и разполагането на мощни военни сили, създаването на нови военни бази и прочее. Интеграцията на страните от Западните Балкани в НАТО и ЕС е част от тези общи планове в насоката на засилването на противопоставянето с други мощни държави, като Русия.

 

Правителството на СИРИЗА-АНЕЛ се е превърнало в най-добрия знаменосец на плановете на НАТО и ЕС в региона, в полза и на интересите и на гръцкия капитал, който има претенции за по-голям дял от преразпределянето на региона, от грабежа и експлоатацията на народите. Това е другата страна на антинародната политика, която мачка и руши правата и доходите на народа.

 

СИРИЗА, под покритието на космополитизма, оправдава изцяло ролята на империализма, култивирайки илюзията, че разширяването на империалистическите организации ще гарантира мира и приятелството мвжду народите. Въпреки привидната им опозиция, той се подпомага от националистическите сили, които въпреки че реагират на споразумението, не оспорват в никакъв случай укрепването на НАТО и ЕС в региона.

 

Комунистическата Партия на Гърция призовава гръцкия народ, но и народите от региона да засилят своята солидарността и съвместната си борба срещу империалистическите планове, срещу национализма, срещу НАТО и ЕС. Да не мине самоуспокоението и пропагандата, която правителството се опитва да култивира.

 

Атина, 14 юни 2018г.

Пресубюрото на ЦК на КПГ

Реклами

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 453 813 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2018
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Реклами
%d блогъра харесват това: