Вие четете...
Новини

СКБ и Движение „Че Гевара“ подкрепят увеличаването на стойността на нощния труд

Съюзът на комунистите в България и Движение „Че Гевара“ подкрепят искането за увеличаване на стойността на нощния труд, което беше огласено и инициирано от КТ „Подкрепа“.

Заплащането на час нощен труд към днешна дата следва да бъде не по-малко от 2,55 лв. или 17,85 лв за една нощна смяна.

Нощната експлоатация на човешки труд сега обхваща официално около 400 000 човека в страната.
Стремежът към корпоративни печалби засягат пряко правата за здравословен и достоен начин на живот на работниците и представлява жестока експлоатация и ограбване на тяхната работна сила.

Време е този срамен факт да бъде премахнат от практиката и да се ограничат възможностите за увреждане на здравето на българската работническа класа.

В момента допълнителното заплащане на нощния труд е в размер на 0,25 лв. за час трудова експлоатация.

Съюзът на комунистите в България и Движение „Че Гевара“ са на мнение, че интереситена българския капитал са в пряко противоречие с интересите на работниците. Стремежите към частна печалба увреждат организма на хората и не предвиждат достойно заплащане на положените усилия в работния процес.

Според специалистите нощният труд причинява умора, намалява качеството на съня, повишава заболеваемостта и отсъствията от работа. Увеличават се трудовите злополуки и текучеството на работници.  Установява се увеличение на риска от заболявания на сърдечно съдовата система с 40 на сто, с три пъти от рак на простатата, с 30 на сто от рак на гърдата, с 40 на сто от рак на белите дробове и на пикочния мехур, депресии, диабет и метаболитни проблеми. Социалните рискове са свързани с проблеми в семейството, социална изолация и като следствие от нощната капиталистическа експлоатация могат да доведат също и до репродуктивни проблеми, което се отразява и върху демографския срив и обстановка в България.

СКБ и Движение „Че Гевара“ категорично подкрепят справедливите искания на КТ „Подкрепа“.

Пресцентър на СКБ

Реклами

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 446 192 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

април 2018
П В С Ч П С Н
« мар.   май »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Реклами
%d блогъра харесват това: