Вие четете...
История, Новини

Окупаторите на Балканите – НАТО, ЕС и САЩ – искат да ни унищожат!

Съюзът на Комунистите в България и Движение „Че Гевара“ призовават българите да разкрият същността на проблема с името „Македония“, който и днес предизвика прояви на тежък национализъм и разделяне между народите на Балканския полуостров.

Основния проблем, който трябва да бъде разрешен е привличането на Бившата югославска република Македония в лоното на един империалистически военен съюз, какъвто е НАТО.

Този проблем засяга не само Гърция и БЮРМ. Проблемът е част от плановете на НАТО, ЕС и САЩ за засилването на тяхното икономическо, военно и политическо присъствие не само на територията на Западните Балкани, но и на територията на Юго-Източна Европа като цяло.

Окупаторите се опитват да заемат нови ключови позиции в геополитическото и икономическо противопоставяне с Китай и Русия, като се съсредоточават върху контрола на енергийните източници, на транспортните артерии , на пазарните дялове.

Ето защо правителствата на Гърция и БЮРМ трябва да стигнат до споразумение, а последната държава да поеме своя път към НАТО и ЕС.

За съжаление, такова развитие на ситуацията няма да доведе до някакъв мир и стабилност в региона.

Неможем да забравим, че НАТО са виновни за:
– разпада и разграбването на Югославия;
– създаването на балкански етнически протекторати, които да отстояват интересите на окупаторите;
– развихрянето на национализма и на неофашизма на Балканите, за да държат народите ни в разделение и подчинение.

Отношенията между Турция и Гърция, между Турция и Кипър доказват, че НАТО не може да гарантира никакъв мир в региона, не може да гарантира териториалната цялост на която и да е държава, че НАТО единствено е в състояние да засили проблемите и да унищожи суверенитета на страните ни.

Всеки един компромис по отношение на името на БЮРМ ще бъде толкова крехък, че ще ни отведе до нови сблъсъци и противопоставяния на Балканите – противоречия, които ще повлекат след себе си почти всички териториални образования на полуострова.

Съюзът на комунистите в България и Движение „Че Гевара“ приемаме, че Македония принадлежи на четири балкански държави – Букурещкият мирен договор, подписан през 1913 година, определя на Гърция 51% от македония, на Сърбия – 39% ( днес там е БЮРМ), на България – 9,5% и на Албания – 0,5%.

Лозунгите „Македония е гръцка“, „Македония е македонска“, „Македония е българска“ или „Македония е албанска“ подхранват единствено местните национализми, а с това подхранване на дневен ред излизат и амбициите на Турция за преразглеждане на Лозанския договор. А това ще подпали фитила под барутния погреб на Балканите.

СКБ и „Че Гевара“ смятаме, че народите и хората от всички страни имат нужда от мирно сътрудничество, от териториална неприкосновеност, от отказ от национализми и агресивност в историческия прочит, образованието, възпитанието и пропагандата.

Българската капиталистическа класа се опитва в тази мътна вода да заеме някакви позиции, като се ситуира по „правилния“ начин и като се прояви със своя евроатлантически лик, за да гарантира някакви последващи печалби за своя бизнес.

СКБ и „Че Гевара“ призоваваме гражданите да се изолират от националистическите и неофашистките послания и сили, които сеят отровата на национализма, на шовинизма, на антикомунизма.

ГЕРБ и Корнелия Нинова днес носят своята огромна отговорност, защото с псевдопатриотичните си позиции те наливат вода в мелницата на национализма и така оправдават евроатлантическите планове на окупаторите от НАТО, ЕС и САЩ.

Развитието на ситуацията на Балканите тепърва ще се влошава.

Това налага прогресивните сили на Левицата да бъдат бдителни, да пропагандират и да засилват сблъсъка между труда и капитала, да се обявят категорично срещу всякакви прояви на империализъм и войни, да засилят борбата за гражданските права на работниците и на трудовите хора, да се изправят като един срещу всички империалистически съюзи, като НАТО и ЕС, срещу самата капиталистическа система и нейните институции и сили!

Павел Иванов

Реклами

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 446 192 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

февруари 2018
П В С Ч П С Н
« ян.   мар. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Реклами
%d блогъра харесват това: