Вие четете...
Новини

В капиталистическа България корупцията е непобедима. Искаме си социализма!

Корупцията в капиталистическа България няма да бъде премахната със закони. Няма да бъде премахната и с вотове на недоверие. Такива танцови чалга-стъпки са безсмислени.

Ако къщата ви е винаги мокра, то няма как да се отървете от мухъла. Защото това е неговата хранителна среда. Средата на мухлясалия български капиталистически комфорт.

Във времената на социализъм корупция нямаше.

Нямаше, защото законите бяха строги и категорични. Ако някой искаше да получава нетрудови доходи, то можеше дс прекара дълъг период от живота си в мсто „темно“ и „злачно“. Колкото по-нависоко беше човек в обществената и икономическата йерархия, толкова по-строги бяха наказанията.

От друга страна, името на човека, полакомил се за нещо чуждо, биваше покрито с неотмиваем позор и с презрението на обществото. Именно с презрение. Защото социалистическите ценности бяха други. Защото хората се уважаваха, заради други ценности.

Социалистическото общество не позволяваше отделните индивиди да реализират своите „преимущества“ чрез парични знаци. Трудно можеше да си купиш втори автомобил, да придобиеш яхта или личен „дворец“ на Лазурния бряг, около Солун или на Бахамите – или някъде другаде, дори и в България. Защото по време на социализма хората не притежаваха „дворци“, земята не се продаваше, ако притежаваш повече от една вила, то органите на МВР проявяваха интерес към твоите „нетрудови“ приходи.

Но това не е всичко… По онова време хората нямаха потребност от яхти, хотели, дворци, луксозни автомобили… Ако имаш работа, ако имаш жилище, ако имаш свободно време – то имаш много варианти за интересен живот. Всички хора през социализма разполагаха с редица варианти за да прекарат приятно свободното си време, които днес на практика са недостъпни. Хората имаха къде да работят и притежаваха време и причини за срещи с други хора, с приятели, с роднини… Тогава хората имаха какво да споделят, да обсъдят, да намерят повод за радост и мечти.

Да разменят живота си за „злато“ можеха да си позволят единствено лудите. Защото тленното изгаря като тревата.

В днешна капиталистическа България всичко е наопаки. Проповядваният смисъл на живота е в материалните придобивки. От тях зависи не само същността, но и социалното положение – за много наши съвременници.

И при тези условия чиновникът, който има възможност да търгува със своите чиновнически възможности, ще търгува. Капиталистическа република България, изградена като антипод на социалистическа Народна република България, още със своето създаване през 1989-та година заложи в своята генетична верига гена на корупцията и го направи съвсем доброволно. С „демократично“ гласоподаване. Заложи капиталистическите гени на смъртта.

Ето защо, нито управляващите от ГЕРБ с техния антикорупционен закон, нито Корнелия Нинова с нейните антиправителствени вотове срещу корупцията на Борисов, няма да постигнат никакъв успех.

Все пак, и Борисов, и Нинова, са много трогателни – за децата…

Всичко останало е от „лукавия“…

А решението е много просто… За да няма корупция, трябва да се променят условията.

Трябва да се премахне капитализма.

Трябва да започнем наново да изграждаме социализма и комунизма в България!

Павел Иванов
Председател на СКБ
Движение „Че Гевара“ – България

Реклами

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 444 646 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2018
П В С Ч П С Н
« дек.   февр. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Реклами
%d блогъра харесват това: