Вие четете...
Новини

Проблемите на екологията ще бъдат решени от социализма и комунизма!

Решението за опазване на природата в България, за развитието и опазването на Пирин, Родопи, Стара Планина, за горите, водите, планините и земята, е само едно – премахване на частните интереси от сферите на икономическото развитие на България.

Докато съществуват частни интереси за печалба и експлоатация на природни ресурси, България и нейната природа ще бъдат застрашени.

Няма законов вариант, в който и вълкът да е сит, и агнето да е цяло!

Капиталистическата система е вредна и не допринася за опазването на биологичното разнообразие на планетата Земя, за опазването на чистотата и безопасността на околната среда.

Капиталистическата икономика има за цел да „подгрява“ стремежа към постоянно потребление, а това изключва внимателното и разумно използване на природните ресурси.

Капиталистът е готов да остави зад себе си гола пустиня, ако може да генерира огромни печалби. За пример, може да потърсите информация за плодовете на „шистовата газова революция“ в САЩ или за унищожаването на горите в Амазония.

Капитализмът е готов дори да се възползва от експлоатирането на тема „екология“, „защита на животните“, и редица други, ако благодарение на тези теми може да придобие и да контролира различни „зелени“ партии; ако с помощта на различни „грийнпийсове“ може да си реши проблемите с премахване на конкурентите от пазара; ако при вида на някое измъчено животно хората са готови да отворят сърцата си за поредната „благотворителност“, без да виждат зад това схемите за корупция и мошеничество на капиталистите. Без съмнение, има хиляди искрени екологично настроени хора хора и организации, но те най-често са експлоатирани, за да подкрепят една или друга уж „екологична“ политика или решение на държавно или на корпоративно равнище.

На глобално равнище проблемите си остават на място и капитализмът не може да ги реши.

Култура на екологията може да съществува единствено при социализма и при комунизма, когато тя ще се превърне в общовалидна ценност, а няма да бъде кауза само за различни научни общности или граждански организации. Социализмът и комунизмът наблягат на планомерността, на всеобхватността, на проверения научен подход, на универсалната реална практика и обучение. Капитализмът може да предложи само спонтанни и некоординирани опити в тази област. Та нали всеки ден виждаме как мръсотията, боклуците, замърсяването на почвата, на водите, на хранителните продукти и въздуха се случват по-бързо, отколкото до умовете на хората достига осъзнаването на тяхната лична безполезност при капитализма.

И още нещо, на което трябва да обърнем внимание!

Развитието на философската и на научната мисъл в края на XX-и и началото на XXI-ви век получи нова посока във връзка с преосмислянето на ролята на природната, антропогенната, техногенната среда на развитие на човешката общност – природната среда вече не се разглежда като обект, а като субект на историята.

Марксизмът се допълва непрекъснато с различни теории в областта на екологията – появи се течението на екосоциализма, на икономиката на природата, на ноосферата. Взаимоотношението между природата и обществото, въздействието на природната среда върху икономиката и социалната сфера и обратно, дават нови хоризонти за осмисляне на премахването на капитализма и изграждането на хармонично общество в хармонична среда.

Само заедно можем да спасим планетата от капиталистическото варварство, да опазим Земята, да опазим и България, да изградим новия социализъм и комунизъм!

Павел Иванов
Председател на Съюза на комунистите в България
Движение „Че Гевара“ – България

Реклами

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 444 646 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2018
П В С Ч П С Н
« дек.   февр. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Реклами
%d блогъра харесват това: