Вие четете...
История, Новини

170 години от рождението на поета-комунист Христо Ботев

На 6 януари отбелязваме 170 години от рождението на поета-комунист Христо Ботев.

Роден на 25 декември (стар стил) 1847 г. (6 януари 1848 нов стил) в гр. Калофер в семейството на известния просветител Ботьо Петков. След като завършил местното училище, постъпил в Одеската класическа гимназия, където следвал през 1863-65 г. Пребиваването му в Русия оказало решаващо влияние за формирането на революционните му възгледи. След завръщането си в родината Ботев води революционно-освободителна пропаганда сред българите в Калофер.

Мечтаейки за скорошно освобождение на България чрез всенародно въстание, Ботев емигрира в Румъния.

Пълният с лишения живот на Ботев бил изцяло посветен на делото на революционното освобождение на България от турското социално, политическо и национално робство и от гнета на българските чорбаджии. В Румъния Ботев се сближава с руските емигранти и взима участие в организирането и изпращането в Русия на произведения на свободния революционен печат. През 1874 г., след разгромяването на революционните комитети в България и обесването на Левски, Ботев възглавява реорганизирания Централен български революционен комитет и става на практика идеен вожд на българското националноосвободително движение.

Известията за избухналото Априлско въстание в България през 1876 година стават причина Ботев да вземе участие в него. На 5 май 1876 година той пуснал първия брой на вестник „Нова България“ и на 16 май, начело на въстаническа чета от около 175 човека, отплува по Дунав с австрийския кораб „Радецки“ към българския бряг. Като слиза край Козлодуй, четата тръгва към Враца, с намерение да увлекат в акция местните въоръжени сили. Тези надежди обаче не се оправдали. Под натиска на превъзхождащите ги турски военни сили Ботев и неговите четници отсъпват навътре в Балкана. На 20 май Ботев загива, сразен от турски куршум.

Политическите възгледи на Ботев се формират в периода на подема на българското националнореволюционно движение и в разцвета на руската революционно-демократична мисъл през 60-те години. Великите руски революционери-демократи Херцен, Белински, Добролюбов и особено Чернишевски оказват силно влияние върху Ботев.

Ботев вярва, че бъдещето принадлежи на новото, комунистическото общество: той пише, че изповядва комунизма, който е изцелител на недъзите на обществото. Социализмът на Ботев е бил утопичен. Неговата мечта да се устрои комунистическо общество, като се прескочи капитализмът, не е можела да се осъществи тогава, тъй като България по онова време е преживявала още своето буржоазно преобразяване.

Пламенен революционер-патриот, убеден, че „най-голямата добродетел в света – това е любовта към родината“, Ботев съчетава дълбокия патриотизъм с интернационализма. За това свидетелствуват неговите изказвания и писания във връзка с Парижката комуна. Ботев нарича себе си проповедник на сближението между славяните. Той ненавиждал руския царизъм и заедно с това е поборник за вечна дружба с великия руски народ.

Политическата дейност на Ботев се характеризира с непримиримата му борба срещу либерализма, съглашателството и анархизма. Той отхвърля „глупавия мирен прогрес“ и дълбоко вярва, че „единственото спасение за нашия народ е в революцията“. Ботев се стреми към създаване на монолитна революционна партия като ръководителка и авангард на масовото народно движение.

Ботев е първият български революционер – комунист и пряк предшественик на марксизма в България.
Ботев е войнствуващ атеист. Той счита духовенството и религията за един от най-главните врагове на прогреса и свободата.

Крилатите думи на Ботев „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ стават лозунг, под който в продължение на десетилетия се борят хиляди народни синове за освобождението на нашия народ от фашизма.

„Христо Ботев –пише Георги Димитров – е знаме, което все по-високо ще се развява над нова, демократична България“.

 

Христо Ботев

Символ-верую на българската комуна!

Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.

И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.

И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.

И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.
Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.

Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.

Реклами

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 446 192 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2018
П В С Ч П С Н
« дек.   февр. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Реклами
%d блогъра харесват това: