Вие четете...
"Че Гевара" - България, Документи, Новини

Социализмът идва единствено чрез Революция! Капитализмът си отива единствено чрез Революция!

Българският народ ще има шанса да се избави от варварската капиталистическа експлоатация, единствено когато българската работническата класа със своите съюзници успее да извърши реална социалистическа революция и пристъпи към изграждане на социализъм и комунизъм.

Цел на българските комунисти е постигането на революционна работническа власт, която да осъществи изграждането на социализма.

Движещи сили на социалистическата революция са осъзнатата като такава работническа класа, потисканите от системата трудови народни слоеве на самонаетите от града, бедните селски стопани, страдащите от монополистите, българските граждани, които имат интерес от ликвидиране на капиталистическата собственост, от свалянето на капиталистическата власт и партии, от установяването на нови производствени отношения.

През последните три десетилетия в България се развиват условия за новия социализъм – капиталистическите отношения навлязоха в селското стопанство, в промишлеността, в образователната сфера, в здравеопазването, в културата, в спорта, в медиите.

Концентрацията на наемния труд все повече се увеличава в отраслите на преработвателната промишленост, в търговията, в строителството, в туризма. Българската капиталистическа държава подпомага този процес, като се е оттеглила от всички икономически определящи сфери – добива на природни ресурси, електроенергията, водоснабдяването, транспорта, нефтопреработването. Частните капиталистически предприятия са завзели на практика цялата българска икономика, благодарение на олигархизирането, на подчиняването на държавните пред частно-собственическите интереси.

Влиянието на световната криза, реалната безработица (регистрирана и нерегистрирана), абсолютната бедност, нищетата всекидневно оставят без бъдеще десетки и стотици хиляди българи.

Увличи се диспропорцията между съвременните потребности на наемните работници и народа и възможността за удовлетворяване на тези потребности. Капитализмът се проявява ежечасно в съмнителни финансови спекулации, мошенничество, корупция, паразитизъм, злоупотреби, катастрофи – икономически, екологични, материални. България е залята от паразитна спекула – търговия с наркотици, проституция, педофилия, парадиращ хомосексуализъм и т.н. Министри и депутати, различни органи на властта, опозиционни и управляващи партии, едри бизнесмени и банкери, правораздавателни органи са вплетени в гъста мрежа от интереси, подкупи и корупция.

Капиталистическа България не успява да намери пътя към потушаване на социалните противоречия и борбата между интересите на труда и интересите на капитала се води и тайно, и явно, като възприема различни форми, най-често неосъзнати, но показващи, че в кораба на капитала пробойните са повече от спасителните жилетки.

Липсата на изявена работническа аристокрация и средна класа допълнително затруднява прокапиталистическата политика и води до социални недоволства.

Все по-силно се изявява фактът на обществения характер на труда и частното капиталистическо присвояване на голяма част от резултатите на този труд. Появява се необходимост от мощна обществена собственост, от централизирано планиране и от установяване на трудова, работническа власт.

От всякакви гледни точки днес социализмът е актуален и необходим, както никога досега.

Всичко казано по-горе показва, че в България съществуват материални предпоставки за социалистическа революция и последващо социалистическо строителство, което може пълноценно да гарантира удовлетворяването на постоянно растящите потребности на хората.

България притежава неизползван производствен потенциал, който може да работи в полза забогатяването на всички хора единствено при обобществяване на средствата за производство от работническа народна власт, при централизирано научнообосновано планиране на производството.

Страната ни разполага с опитни кадри, висококвалифицирани учени, собствени енергоресурси, ценни залежи на полезни изкопаеми, промишлено и селскостопанско производство и може самостоятелно да удовлетвори по-голямата част от потребностите на народа – продукти за хранене, енергия, транспорт, строителство на обществена инфраструктура, жилища за гражданите…

Но, за да работи този потенциал в полза на всички хора, то трябва да бъде премахнат капитализмът с обединените сили на всички леви хора; да започне изграждане на социализъм с всички сили на трудовия български народ; България да поеме по нов път с единното желание за поправяне грешките на престъпната приватизация, с наказване на виновниците за нея, с конфикация на имуществата на тези престъпна политическа и икономическа шайка в полза на народа и с възстановяването на разграбената общонародна собственост!

Само така България ще заеме мястото си на суверенна, успешна и независима от колонизаторски сили държава, а всеки българин ще може да ползва равнопоставено богатствата, които заслужава с труда и с отговорността си!

Нашата борба е за равни права и задължения и за унищожение на всякакво класово господство!

 

Павел Иванов
Председател на Съюза на комунистите в България
Движение „Че Гевара“

Реклами

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 446 192 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2018
П В С Ч П С Н
« дек.   февр. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Реклами
%d блогъра харесват това: