Вие четете...
История, Новини, International

Честита 100-годишнина от Великата октомврийска социалистическа революция

Скъпи другари,

Съюзът на комунистите в България и Движение „Че Гевара“ поздравяват българската работническа класа и всички хора на труда в България със стогодишнината от най-голямото събитие на XX-ти век – Великата октомврийска социалистическа революция!

Великата октомврийска социалистическа революция ликвидира властта на кaпиталистите и помешчиците и разби стария държавен апарат. Работническата класа в най-голямата страна в света се издигна до положението на господствуваща класа. В Русия угнетените маси за първи път в историята създадоха своя народна власт – власт на работниците и селяните, създадоха своя съветска държава.

Октомврийската революция има огромно значение не само за народите от Съветския съюз, но и за трудещите се от целия свят. Тя беше най-великото събитие в световната история, което оказа и продължава да оказва дълбоко въздействие върху развитието на всички страни. Тя възвести на света началото на разрухата на световния капитализъм и настъпването на нова ера – ерата на coциализма, ерата на освобождението на човечеството от всички форми на социален и национален гнет, от войни и кървава вражда между народите, ерата на установяване на истински човешки отношения между хората и на създаване на достойни за човека условия за съществуване.

Великата октомврийска социалистическа революция вдъхна на трудещите се от целия свят увереност в собствените им сили и в победата на тяхното дело.

Буржоазията твърдеше, че експлоатираните не могат да съществуват без експлоататорите. Октомврийската революция показа на трудещите се от всички страни, че те могат да се избавят от експлоататорите и успешно да строят новия живот.

Буржоазията утвърждаваше, че частната капиталистическа собственост е неприкосновена, свещена и вечна. Октомврийската революция отне от капиталистите заграбените богатства и направи тези богатства народна собственост.

Буржоазията твърдеше, че човечеството се дели на низши и висши раси и първите трябва да се подчиняват на вторите. Октомврийската революция доказа, че всички народи, след като се освободят, могат успешно да развиват своето стопанство и култура.

Като унищожи националния гнет в Русия, съветската власт показа на потиснатите народи по света пътя за тяхното освобождение.

Октомврийската революция даде мощен тласък на световните събития. Тя ускори разрешаването на назрелите задачи на историческото развитие и само за едно поколение светът коренно се преобрази.

Историята доказа, че в класовите общества промяната на характера на властта може да се случи единствено по пътя на революцията.

Днес ние не бива да забравяме най-важния урок на Октомврийската революция – това, че работническата класа и нейното революционно движение могат да оглавят делото за социален прогрес, прехода от капиталистически към социалистическо-комунистически начин на производство и организация на обществото.

Революцията показа как за изключително кратък период могат да бъдат ликвидирани вековната изостаналост и феодалните остатъци; как в условията на непрекъснати империалистически интервенции и заплахи от страна на капиталистическите държави една социалистическа държава може да постигне величав икономически и социален скок.

Днешната капиталистическа наука се опитва да скрие, че историята на СССР е история едва на първите стъпки на една незряла социалистическа степен от движението към комунистическото общество. Не е възможно да се сравняват възможностите за развитие на социализма отпреди 100 години и възможностите за неговото днешно развитие, както е невъзможно да затворим очите си пред факта на днешните съвсем различни висини на науката, знанието, трудовите способности и производителността на обществото.

Победата на социализма като първа, незряла фаза на комунинизма над капитализма показа, че работническата класа е единствената действително революционна класа, чиято историческа задача е да премахне експлоататорите, да подави тяхната съпротива, да направи невъзможни всякакви опити за възстановяване на капитализма и наемното робство; да увлече и поведе след революционния си авангард – комунистическите партии – не само целия промишлен пролетариат, но и всички трудещи се и експлоатирани от капитала и монополистите граждански маси. Да ги просвещава, да ги организира, да ги възпитава по време на яростна борба и класови сблъсъци с експлоататорите.

Октомври 1917 година откри епохата за сваляне на капитализма, пътят към бъдещето беше посочен, започна епохата на социалистическите революции.

 

Другари,

100 години след Октомврийската социалистическа революция международното комунистическо движение е в състояние на дълбока раздробеност, преживява огромни трудности, проявява нерешителност, въпреки редица положителни стъпки, предприети от отделни комунистически партии в Европа и света.

За да постигнем своето единство по пътя към социализъм и комунизъм ние сме призвани да следваме няколко основни тезиса:

1. Нашата теория е марксизмът-ленинизмът и пролетарския интернационализъм. Социализмът и комунизмът са актуални както никога по-рано в историята на човечеството.

2. Днешният капитализъм е един умиращ капитализъм. Както показа Октомври 1917 година – вече няма никаква възможност за сътрудничество, за съюз с капиталистите в името на защита на някаква капиталистическа демокрация, на някакъв уж социален капитализъм. Днешната система и нейната власт непрекъснато отнемат и стесняват правата на трудещите се, на народите, готвят се непрекъснато за войни. Нашата перспектива е в съюз между наемните работници от промишлеността, търговията и земеделието и самонаетите предприемачи за засилване на антикапиталистическата борба за социализъм.

3. На въпроса: Реформа или Революция, ние отговаряме – Революция. Стремежите на социалдемокрацията да очовечи капитализма претърпяха фиаско, причиниха огромна вреда, доведоха до поражение на революционното комунистическо движение, разоръжиха прогресивните сили.

4. Всякакви форми на „пазарен социализъм“ водят до контрареволюции. Единствено обществения характер на производство, единствено обществения характер на собствеността върху средствата за производство, единствено централизираното икономическо планиране могат да доведат до автентичен социализъм. Всичко друго работи срещу хората и води до капитализъм.

5. Левицата – всички социалисти и комунисти – не може да бездейства в сблъсъците с експлоататорите и техните интереси. Ние трябва да се обявим срещу всякакви войни, срещу всякакви национализми, срещу всякакви форми на социално и трудово потисничество, срещу всякакви стремежи за класово сътрудничество, срещу всякакви капиталистически военни и междудържавни обединения. Ние трябва да водим непреклонна борба – не срещу партии и политически лидери, а срещу системата на капитализма, която прави възможна властта на всякакви капиталисти и капиталистически партии – социални, либерални, консервативни, националистически и др.
Левицата трябва обединена да се пребори за властта, с която да изгради новия социализъм.

6. Нашето най-силно оръжие е пролетарският интернационализъм, нашата обща борба, нашата класова и другарска солидарност, насочена срещу националната изолация и срещу империалистическия космополитизъм.

 

Другари,

Нека днес издигнем още по-високо червеното знаме със сърпа, чука и звездата – знамето на социализма и комунизма, знамето на марксизма и ленинизма!

Да живее делото на Великия Октомври!

Честит празник!

 

Павел Иванов
СКБ
Движение „Че Гевара“

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 440 978 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2017
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: