Вие четете...
Новини

Бюджети на растящата бедност – това предлагат ГЕРБ и Корнелия Нинова

Днес и ГЕРБ, и Корнелия Нинова, хвърлиха в медийното пространство своите проекти за държавен бюджет през 2018-та година.

И двата бюджета не предвиждат подобряване живота на народа и стабилизиране на Българската държавност.

Бюджетите, заигравайки със своята социалност, демонстрират желание за следкризисно развитие, НО… в интерес на Запада, на прозападните елити, на ЕС, на НАТО, които днес управляват в България.
Комунистите смятаме, че докато приходите от частна експлоатация на природни и национални ресурси и сектори изтичат в джобовете на чужденци, ще губим милиони левове и ще се ограничава развитието на българската икономика и подобряването живота на хората.

От близо 3 милиона работници в България, само стотина хиляди имат доходи, приближаващи се до средните доходи в Европа, т.е. граждани с доходи над 5 000 евро месечно.

Фактът на тази абсолютна нищета, при която обикновеният човек не е в състояние нормално да се храни, да се лекува, да се облича, да издържа семейство, да притежава жилище, не може да бъде скрит с предложения за някакви данъчни мимикрии, със запазване на статуквото или с увеличаване на данъчната тежест на самонаетите.

За сметка на това бюджетите на ГЕРБ и на Нинова вместо драстично облагане на милионерите и милиардерите предлагат някаква форма на социална данъчна мистерия, която цели да запази огромната разлика в доходите между бедни и богати.

Бюджетите на ГЕРБ и на Нинова предполагат, че богатите ще продължат да забогатяват, а бедните – да обедняват още повече, че българската икономика ще се развива хаотично, че нищожните приходи на българските граждани ще продължат да изтичат в джобовете на собствениците на западните фирми.

Съюзът на комунистите в България настоява в бюджета на България за 2018 година да бъдат заложени средства за жилищно подпомагане, за подпомагане на българското производство, за развитието на семейните фирми и микробизнеса.

Един социалистически български бюджет би заложил средства за създаване на силна национална модернизирана икономика, която е способна да се развива върху използването на българските природни богатства, върху засилването на държавната собственост, върху производството и продажбата на качествена техника, стоки, съвременни технологии и научни знания. Нека се инвестират средства за развитието на сферите на здравеопазването и образованието, за културата, за да получим като резултат физически и духовно здраво и умно поколение.

Подобен курс в предложените от ГЕРБ и Нинова бюджети практически липсва. Цинизмът на партиите е във факта, че гласовете на гражданите са им нужни единствено по време на изборите, но тези гласове не ги задължават да изпълняват предизборните си обещания.

Къде в предлаганите бюджети ние можем да открием задължението българският работник да получава доходи, съпоставими с доходите на работниците в Европейския съюз?

Никъде!

При увеличаване на цените на здравните услуги, на културните събития, на храната, на жилищата, на образованието,… – увеличаването на разходните бюджетни пера в тези сфери става задължително, но безпредметно, защото българският работник продължава да бъде също толкова беден, колкото е бил и през предходните години.

И за какво са ни инвестиции в изграждане на пътища и магистрали, когато в България демографската криза заличи цели региони; когато населението е концентрирано в няколко големи града; когато страната е пълна с неграмотни и агресивни представители на циганската общност; когато България беше унищожена и унижена от различни олигархично-политически елити…

Българският народ заслужава някой да му възмезди тази реална физическа и морална щета. Но не със средства на бюджета, а от парите на олигарсите.

Едва ли! Капиталистическата държава няма да допусне някой да бръкне в джобовете на капиталистите, в джобовете на приватизаторите и приватизаторките, в джобовете на политическите капиталистически метреси.

На фона на увеличаване на цените на жилищата, на електроенергията, на топлоенергията, на газта, никакви мизерни бюджетни надбавки и еквилибристики върху заплатите на администрацията и пенсиите няма да могат да компенсират българската бедност.

Не вярвайте в обещанията на капиталистическата власт! Тя не смята да ги изпълни. Няма на света капиталистическа държава, която да обезпечи нуждите и потребностите на хората. Почти цялата народна собственост днес е в частни ръце, а тези ръце държат в мъртва хватка както политическите партии, така и българския народ. Държавата е обезкървена.

Във Великобритания държавната собственост е 36%, в Германия – 39%, в Италия – 41%, в Швеция – 43%… Тези данни прилагаме за информация на онези, които си въобразяват, че частният бизнес ще спаси света. Всъщност, социалната държава е капиталистическа държава, но такъв грабеж, какъвто има в България, няма никъде по света.

А къде в предлаганите от ГЕРБ и Корнелия Нинова бюджети ние виждаме онези средства, които биха увеличили дела на ефективната държавна собственост и държавно производство? Никъде!

Ето защо тези бюджети са бюджети на растящата бедност. Такива, каквито са бюджетите на всички капиталистически държави.

Ние искаме и предлагаме друго!

Ние искаме и предлагаме СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА, в която националноопределящата собственост е обществена.

Спасението на България е в радикалната промяна на политическия и социално-икономическия курс на държавата.

Днешните комунисти искаме пълна национализация на стратегическите икономически отрасли и връщане на отдадените под концесия източници на природни богатства. Искаме нова индустриализация на България, която да съответства на информационната епоха. Искаме възстановяване на системата на държавно управление. Искаме промяна на научния и технологичния климат в страната. Искаме забрана за износа на финансови средства от държавата към чужди банки и офшорки. Искаме модерна промишленост и селско стопанство. Искаме безплатно здравеопазване и образование. Трябва да насочим цялата сила на държавата към намаляване на смъртността, към повишаване продължителността на живота, към увеличаване на раждаемостта.

Само така нашият живот може да има смисъл и да бъде щастлив!

Павел Иванов
Съюз на комунистите в България
Движение „Че Гевара“

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 440 978 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

октомври 2017
П В С Ч П С Н
« Септ   Ноем »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: