Вие четете...
Новини

Миньорите от Бобов дол вдигнаха стачка

Работниците отказаха да влязат в рудниците, защото не са получили заплатите си и ваучерите си за храна.

„Трябваше да получим заплатите си за март. С два месеца сме назад. Трябваше да ни дадат ваучери за януари. И тях ги намалиха, а и не ги дават. Не се издържа“, споделиха те пред медиите.

От ръководството на фирмата са им обещали най-късно до понеделник да получат възнагражденията си.
По-късно стана ясно, че миньорите от мини „Открит въгледобив“ – Бобов дол са прекратили протеста си, след като са получили уверения, че до края на деня ще получат по половин заплата.

Фактът е, че там не се плаща редовно.

„Трудно живеем без заплати. В джоба си имам 1.30 лева”, каза друг от миньорите и допълни, че му помагат родителите, тъй като има и малко бебе.

Мини Бобовдол са собственост на бизнесмена Христо Ковачки. На изборите през 2013 г. миньорите масово бяха агитирани да гласуват за политическа сила свързана с него.

За последните избори работниците споделиха, че са гласували по съвест и не са се подали на агитация.

Преди дни имаше и протест на съкратени миньори, които не са си получили обезщетенията.

От тази ситуация има само един изход – пълно одържавяване на мините и създаване на миньорски кооператив, който да поеме управлението на добива. Така ще бъдат гарантирани както доходите на работниците, така й реализирането на добитите суровини.

За съжаление, това няма как да се случи в държава като днешната капиталистическа България, в която частните интереси и собственост диктуват всичко в икономиката и политиката.

Но надежда има и тя е в обединените сили и интереси на работническата класа, която все по-ясно осъзнава, че единството на нашата класа е гарант за отхвърляне на капиталистическото робство и капиталистическата зависимост, експлоатация и кражба.

Надеждата е в социализма – но не „социализъм“ като онзи на едноличната партия на „Нинова и Ко.“, а реален СОЦИАЛИЗЪМ – от работниците и за работниците.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,602 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

май 2017
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: