Вие четете...
История, Новини, International

Преди 199 години, на 5 май 1818, е роден Карл Маркс

В историята на човечеството има велики революционери, велики хуманисти, велики мислители.

Но тези три гениални качества са се съединили, преплели са се, допълвайки се едно с друго, само в един човек – в Карл Маркс.

Той няма навършени тридесет години, когато заедно със своя приятел и съмишленик Фридрих Енгелс пише „Манифест на Комунистическата партия“. Това съдбоносно произведение, брошура от 23 страници, се превръща в един от върховете на зрялост на човечеството.

Не случайно Карл Маркс е сравняван с богоборецът Прометей, с българина-тракиец Спартак – той не само притежава енциклопедични знания, дълбок ум, необикновена смелост, но достига на тяхната основа до верни революционни изводи и прогнози, които потвърждават своята истинност вече цял век.

Великата мощ на своите научни, политически, социално-нравствени трудове Маркс превръща в неугасим огън, във фар, осветяващ пътя на човечеството – от неговата предистория до бъдещия свят на социалното равенство, до света на освободения от експлоатация човек, до света на безкласовото общество и комунизма, до света на тържествуващия хуманизъм.

Днес Карл Маркс отново привлича умовете и сърцата на тези, които търсят изход от света на печалбата и буржоазната капиталистическа бездуховност. А неговият „капитал“ отново се превърна в една от най-четените книги на планетата.

Да бъдеш комунист, да бъдеш марксист и ленинец – днес няма по-високо, няма по-достойно звание!

 

Съюз на комунистите в България
Движение „Че Гевара“

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,602 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

май 2017
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: