Вие четете...
История

Взривът в „Св. Неделя“ преди 92 години – жесток отговор за капиталистическите зверства в България

На днешния ден преди 92 години група български комунисти, без съгласие от страна на Българската комунистическа партия (тесни социалисти) и от Коминтерна, взривява църквата „Св. Неделя“ в София.

Целта е да бъде ликвидиран цар Борис III, военната и политическата клика на България, виновни за стотиците хиляди жертви в Балканската, Междусъюзническата, Първата световна война, за жертвите във Войнишкото и в Септемврийското въстание.

Атентатът е в отговор на забраната на БКП (т.с.) от страна на капиталистическото фашистко българско правителство, което арестува и зверски убива без съд много нейни активисти и прогресивни българи. Набиращият сила ултраляв уклон в някои среди на нелегалната БКП (т.с.) решава да въздаде справедливост и да накаже виновниците за зверствата в страната – да накаже омразната алчна капиталистическата глутница.

Дни преди атентата, на 11 февруари, е арестуван, изтезаван и убит влиятелния функционер на софийската организация на БКП Вълчо Иванов, а малко след това на улицата са застреляни комунистическите депутати Тодор Страшимиров и Харалампи Стоянов. На 10 март е приета промяна в Закона за защита на държавата, която увеличава правомощията на властите – смъртна присъда се полага не само за дейците на нелегалната БКП, но и за тези, които им помагат и ги укриват. На 26 март е убит Яко Доросиев, ръководител на секцията по оперативната дейност към Военната организация на комунистическата партия.

Взривът е планиран и осъществен под прякото ръководство на племенника на Райна Княгиня, ръководителят на Военната организация на БКП (т.с) и изтъкнатият журналист  – герой от Първата световна война – о.з. майор Коста Янков.

За смъртта на стотиците хиляди невинни българи е отговорено със смърт – така както повеляват законите на Левски и Ботев!

Поклон пред жертвите на българския капитализъм!

От ПП „Съюз на комунистите в България“ и Движение „Че Гевара“ категорично отхвърляме всякаква форма на тероризъм!

Единствено борбата за тържеството на идеите е вярната борба! Нейните герои осветяват пътя ни с безсмъртието си!

Павел Иванов
СКБ и „Че Гевара“

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,295 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

април 2017
П В С Ч П С Н
« Март   Май »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: