Вие четете...
Новини

Кои са типажите в класата на съвременния български капитал

capitalist_pigМного често изброените по-долу типове на съвременната българска капиталистическа класа със смесени характеристики – реститут-писател, пожарникар-рентиер, полицай-търговец…

Интересите на хората от описаните от нас категории са противоположни на интересите на наемните работници. Капиталистите формират своя собствена класа, чиито интереси защитават, като създават и се възползват от различни политически субекти във властта – партии, бюрократичен апарат, НПО…

Тяхната класа се нарича капиталистическа класа.

И срещу тази класа е нашата борба – борбата на работническата срещу капиталистическата класа.

Ето основните типажи съвременни български капиталисти:

1. Живеещите от нетрудови доходи.

Те са натрупали огромен капитал, който им предоставя парична лихва. Тази лихва е нетрудов доход. Съхранявайки този капитал, банките ги инвестират, например, в производство или търговия. Така капиталът обслужва своя собственик, банката и кредитополучателите – т.е. капиталът създава капитал.

Печалбата на кредитополучателите (за пример – производствено предприятие), която се насочва към банката и към джобовете на собствениците на предприятието, е обикновена принадена стойност. А всяка принадена стойност е незaплатен работнически труд. Работникът не получава печалба, а само заплата за труда си, въпреки, че изработва многократно повече, отколкото е неговото възнаграждение.

По този начин, в получената печалба има част от чужд труд. Другата част предприятието дели с банката, която е отпуснала кредита, а онзи, който е инвестирал в банката своят капитал, получава проценти по сметката си, т.е. получава средствата от чуждия труд. Доходът на собственикът на капитала, вкарани в някоя банка, е нетрудов доход.

Нетрудовите доходи могат да бъдат различни – дивиденти, проценти от капитала, т.е. всичко, което не е изработено с труд от самия човек.

2. Лица, ползващи наемен труд.

В този случай един човек наема друг човек (работник) и източник на доходи за първия е не само личният му труд, но и експлоатацията на работника.

3. Спекуланти и търговци.

Търговците не винаги произвеждат това, което продават, а спекулантите – съвсем. Спекулацията спекулират със стоки. От едно място взимат, на друго продават. Доколкото те получават някаква стойност, която сами не са изработили, те също попадат в категорията на нетрудещи се.

4. Религиозните служители.

Те живеят от подаяния – или от страна на държавата, или от общините, или от вярващите. Техният труд е непроизводителен и обществено-безполезен. Исус Христос, всъщност, също е бил против подобни организации: „Ако искаш да се помолиш, иди в някое ъгълче и се помоли“. В това отношение поповете са социално вредни хора.

5. Служителите в правоохранителните органи.

Това е прослойка, която няма как да не бъде вярна на онези, които й дават заплатите – т.е. на капиталистическата власт.

6. Реститути, бивши фабриканти, селски чорбаджии и наследници на богати фамилии от преди 1944-та година.

7. Интелигенти, които обслужват властта, за да реализират проектите си и за да живеят.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,600 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

февруари 2017
П В С Ч П С Н
« Ян   Март »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: