Вие четете...
История

Сталин – един комунист

stalin_iosifНа 18 декември 1879 г. в град Гори, Грузия, е роден великият Йосиф Висарионович Джугашвили – Сталин.

Сталин израства в бедност. Баща му, обущар, умира, когато Йосиф е единайсетгодишен. Като малък посещава църковно училище в Гори, а в юношеските години учи в Духовната семинария в Тбилиси, но през 1899 г. е изключен, защото разпространява пролетарски идеи. Той се включва в нелегалното марксистко движение, а в 1903 г., когато партията се разцепва, взема страната на болшевиките. През годините до 1917-а е активен партиен член и е арестуван шест пъти. По това време възприема доста подходящия псевдоним Сталин — човек от стомана.

Сталин играе истински голяма роля в социалистическата революция през 1917 г., а през 1922-а става генерален секретар на комунистическата партия.

Сталин е гений в политическите реформи. Той преодолява отровното влияние на т. нар. „лява опозиция“ (Троцки, Каменев, Зиновиев и последователите им). Скоро след това успява да се справи и с десния опортюнизъм в партията. В началото на 30-те години Сталин е знамето на социализма в света и се посвещава на икономическото благосъстояние на гражданите на Съветския съюз.

Към успешната икономическа политика, следвана от Сталин, се отнася колективизацията на земеделието.

Друга цел на държавника Сталин е бързата индустриализация на Съветския съюз. Тя е осъществена отчасти благодарение на „петилетките“, възприети по-късно от много други страни. Индустриализацията се оказва успешна. Въпреки огромните материални загуби през Втората световна война Съюзът на съветските социалистически републики излиза от нея като втората индустриална сила в света.

През август 1939 г., след като всички западни държави са се договорили с Хитлер за подялба на Европа и света, Сталин е принуден да нареди на Молотов да подпише Договор за ненападение с Германия. По-късно Хитлер нахлува в Полша от запад, а няколко седмици след това Червената армия прегражда пътя и спира немските пълчища, за да не позволи бързото разгаряне на войната.

Въпреки това сблъсъкът е неизбежен – фашизмът се изправя с цялата си капиталистическа ярост срещу демокрацията и срещу първата държава на пролетариата.

В тази нечовешка война побеждава първата социалистическа държава!

След великата Победа на комунистите и на ръководения от тях СССР западните държави започват нова война – Студена. Сталин поставя основите на мащабна световна съпротива срещу опитите на САЩ да се превърне в планетарен хегемон.

На 5 март 1953 г. радиостанциите предават страшна вест – 73-годишният любимец на обикновените хора от цял свят е починал в Кремъл. Тялото на Сталин е балсамирано и поставено на почетно място редом до Ленин в мавзолея на Червения площад.

Най-отличителната черта на Сталин е неговата комунистическа последователност. Той е изключително способен човек: енергичен, упорит, хитър, с необикновено силен дух.

Няма съмнение, че влиянието на Сталин и днес продължава да е огромно.

Приживе Сталин разшири границите на Съветския съюз, създаде една нова социалистическа интернационална система в Източна Европа и превърна СССР във велика сила с прстиж във всички краища на земното кълбо.

По времето на Сталин СССР беше огромна сигурна и приветлива държава. След неговата смърт смъртоносната хватка на капитализма започна постепенно да се затяга. Години по-късно платената контрареволюция унищожи изграденото от поколения последователни комунисти.

Сталиновата икономическа програма е извлечена от идеите на Маркс и Ленин. Маркс предлагаше такава линия, Ленин започна да я осъществява, но Сталин е този, който успя да премахне частното селско стопанство и частните предприятия в Съветския съюз. Тази негова политика се оказа успешна и даде толкова необходимия пример за плодоносно икономическо развитие по време на социализма.

Сталин подари на всички държави в социалистическата общност дълги години на мир и спокойствие.
Днес влиянието на политика и на държавника Сталин продължава да е неоспоримо.

Сталин остава един от титаните на съвременната историята: народен гений, който продължава да бъде знаме за хората, които се борят за своята свобода, за своята независимост, за своята надежда.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,712 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

декември 2016
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: