Вие четете...
История, Новини

Паметникът на Съветската армия е паметник и на Българската армия! Долу ръцете от него, мародери!

в-к "Червена звезда", бр. 6/2016

в-к „Червена звезда“, бр. 6/2016

Паметникът на Съветската армия в София е построен през 1954 година. Композицията представлява войник от Съветската армия, заедно с фигури на мъж и жена. Около основния монумент има и други скулптурни композиции, които също част от мемориалния комплекс.

Паметникът се намира в парк до бул. “Цар Освободител”, близо до Орлов мост и Софийския университет. Паркът е много популярен като място за срещи на тийнейджъри и млади хора. В последните години, сред част от обществото, има идеи за събарянето на този паметник, понеже е бил плод на социалистическото минало на България.

Паметници, посветени на Съветската армия, са издигнати в цялата страна след Втората световна война и са едни от най-важните мемориални обекти. Внушителният с локацията и размерите си паметник на Съветската армия в центъра на София, открит на 8 септември 1954 г. по случай 10-годишнината от 9 септември 1944 г., съдържа всички характерни елементи на монументалното изкуство. По паметника работят изявени творци – архитекти, скулптори, художници – Любомир Далчев, Иван Фунев, Мара Георгиева, Васка Емануилова, Васил Зидаров, Петър Дойчинов, Данчо Митов и др.

Истината – Паметникът на Съветската армия е Паметник и на Българската армия!

Участието на България във войната срещу Третия Райх е етап от Втората световна война, при който българските армии, като част от Съветската армия под командването на Трети украински фронт, се включват във военните действия срещу Германия. Това участие позволява на ръководството на СССР да не допусне териториално разграбване на страната ни от Югославия и Гърция след края на войната и запазването на предвоенните територии на България.

Участието на Българската армия като част от Съветската армия в бойните действия от този период автоматично преобръщат представите за Паметника на Съветската армия и останалите паметници, посветени на Победата на Съветската армия във Втората световна война, и ги поставят в категорията “Войнишки паметници”.

Благодарността и почитта към паметниците на Съветската армия са благодарност и почит към героите от Българската армия, дали живота си при победата и освобождаването на Европа и света от хитлеро-фашистката напаст.

Като част от Съветската армия Българската армия изпраща на фронтовете над 450 000 войници и доброволци.

В резултат от това участие между 8 септември 1944 и 9 май 1945 Родината ни претърпява следните загуби: 8 337 убити, 9 155 безследно изчезнали и 22 958 ранени. Страната изразходва над 133 милиарда лева (1 милиард златни франка) във вид на оръжие, стоки, материали и пари, както за нуждите на българската армия, така и като материална помощ за Съветския съюз и Югославската народна освободителна армия.

Ген. Владимир Стойчев е единственият чуждестранен генерал, който по-късно взима участие в Парада на Победата в Москва – това е признанието за ролята и мястото на българските воини в победоносната Съветска армия – Освободителката на Европа и Света.

Павел Иванов
в-к „Червена звезда“, бр. 6/2016

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 480 201 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

септември 2016
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

%d блогъра харесват това: