Вие четете...
Новини, International

За резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС

400x260-ctИзявление на Павел Иванов, председател на Съюза на комунистите в България

Резултатите от британския референдум са доказателство за силното недоволство на наемните работници, на народите от Великобритания спрямо Европейския съюз и неговата античовешка политика. Това недоволство има всички условия да прерасне в антикапиталистическо радикално движение, което да спре престъпните планове на капиталистическите режими в Европа и света. Резултатите от референдума са ясно отрицание на внушенията, които тези режими проповядват от години, че европейските народи могат да имат успешно бъдеще единствено в рамките на Европейския съюз.

Повдигнатият във Великобритания въпрос за излизане от Европейския съюз е свързан със съществуващите вътрешни противоречия в ЕС, с наличието на неравномерност и хаотичност в икономиката на съюза и в отделните държави, с изострянето на битката между империалистическите субекти в условията на икономически срив. Тези фактори стоят в центъра на засилването на евроскептицизма, на сепаратизма, на тенденциите, насочени към промяна на политическото управление на Европейския съюз.

Носители на подобен реакционен „евроскептицизъм“ са националистическите, расистките или фашистките партии, като Партията на независимостта на Великобритания (UKIP), „Националният фронт“ на Льо Пен във Франция, „Алтернатива за Германия“ и подобни партии в Австрия, Унгария, Гърция, в цяла Европа. Тенденция към „евроскептицизъм“ изразяват и партии, които се прикриват зад леви етикети, критикуващи или отхвърлящи ЕС и евро-валутата, подкрепящи националните валути и търсещи други капиталистически междудържавни съюзи.

Подобни противоречия са характерни за капиталистическата система във всяка страна-членка на ЕС. Бъдещето може да ни донесе различни форми на търгашество между ЕС и Великобритания, но едно е безспорно: докато е налице капиталистическа частна собственост върху средствата за производство и сме управлявани от капиталистически режими, всяко бъдещо развитие на ситуацията ще е свързано с нови тежки проблеми за наемните работници, за народите, за всеки човек на труда в Европа и света.

Резултатите от референдума във Великобритания са звучен шамар за българските политически партии, които подкрепят членството на България в Европейския съюз и които ни лъжат с мантрата за „голяма Европа на демокрацията и справедливостта“. В капиталистическа Европа няма място за права на наемните работници. Капиталистическа Европа е място за гарантиране на печалбите на частните монополи и частната конкуренция. Капиталистическа Европа е обединение на капиталистически държави, които строят благосъстоянието на шепа едри капиталисти, като законово и икономически унищожават живота на работници, на дребния бизнес, на интелигенцията и селяните.

В близките дни ще чуваме сълзливия хленч на политиците за „необходимостта от поставянето на нов фундамент на ЕС“, за „ЕС, който се е отклонил от своя път и който трябва да се върне към корените си“…

Не им вярвайте!

Европейският съюз от момента на създаването си е съюз на капиталистическите реакционни режими от Европа, които имат за цел единствено да грабят труда на наемните работници и на народите, за да си гарантират богатство за себе си и за роднините си. ЕС не е и няма да е вечен, както не са вечни и други подобни съюзи в близкото и по-далечното минало. Капиталистическият икономически хаос и конкуренция, рано или късно, ще доведат до противоречия, които няма да как да бъдат мост за временни и крехки компромиси. В капиталистическия свят се подхранват нови условия и процеси, които ще доведат до нови реакционни съюзи.

Европейският съюз остаря и вече е непотребен за съвременните капиталистически амбиции.

Българският народ, Британският народ, всички народи от Европа не са задължени да маршируват под чужди знамена. Европейците от различните държави не са длъжни да маршируват под знамената на едрия капитал и на неговите лакеи. Едрите европейски капиталисти са готови на всякакви действия, на всякакви частни и държавни съюзи, само и само да продължат да експлоатират и грабят хората на труда.

Ние не искаме такива Европейски съюзи и съглашения!

Ние отхвърляме този престъпен Европейски съюз!

Ние отхвърляме НАТО и войнствената му политика!

Всеки европеец трябва да се стреми да измъкне страната си от оковите на евросъюзното и натовско робство!
И за да постигнем окончателна победа в тази борба, ние трябва да отхвърлим престъпната власт на капиталистическите режими и да издигнем знамето на Свободата и на народната власт. Знамето на властта на хората, които се трудят и които създават всички блага.

Социалното обединяване между наемната работническа класа и останалите народни слоеве, засилването и организирането на комунистическото движение, е условие за постигането на категорична победа на Доброто над Злото, на Светлината над Мрака, на Бъдещето над Миналото.

„Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“

25.06.2016 г.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,045 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2016
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: