Вие четете...
Новини

Президентските избори ще променят България

red_fon copyИзборите за Президент на България тази година отново ще демонстрират класовото противопоставяне в българската обществена действителност. Тези избори ще дадат и представа за политическия вектор на съвременната капиталистическа класа по отношение на сблъсъка между Запада и Русия.

С окупирането на България от САЩ и ЕС очаквано страната ни беше поставена на полагащото й се място – мястото на бедна колониална и обслужваща едрия капитал изостанала територия. Ние сме най-бедната европейска държава по всички показатели на икономиката и социалното развитие. Тази бедност ни лишава от основни ценности и свободи като правото на свободно слово, независимост на държавни институции, отнемане на правото и възможността на труд и нормално заплащане на работната сила…

И все пак, ние, българските комунисти, гледаме на предстоящите президентски избори като на възможност за политическа промяна в България. Политическа промяна във външнополитическия курс, промяна във военните и политическите съюзи, в които ни принудиха да участваме след 1989-та година. Промяна в разделителната линия – между капиталистическата икономика, корупционните практики и антисоциалната политика от една страна и новата алтернативна вътрешна и външна политика в интерес на по-голямата част от гражданите, от друга. Промяна на съществуващата икономическата среда и преминаване от индивидуалистична, хаотична и непродуктивна капиталистическа икономика към обществено, планирано и ефективно национално стопанство, което в научните среди се нарича социализъм.

Няма съмнение, основните прослойки на капиталистическата класа ще издигнат кандидатури, които ще ги представляват по време на президентската надпревара. И българската левица ще трябва да предложи онзи кандидат, който би могъл да обедини по-голямата част от населението, въпреки съществуващите социални и икономически различия в обществото. Но не в името на подхранване на икономическото и политическо статукво, а в името на радикална промяна на икономическата база на България, на външно-политическата ориентация (в интерес единствено на българската нация).

Ето защо като Председател на Съюза на комунистите в България ще отстоявам непоколебимо идеята, че политическите сили от социалистическото и комунистическото семейство трябва да успеят да намерят база за единно участие в изборите (ПК „БСП лява България“ има подписан договор, който определя съвместното ни участие в президентските избори) и да се заявят открито векторите на обединение.

А тези вектори за нас могат да бъдат: излизане от военната структура на НАТО, преподписване на договора ни с ЕС, съобразно новите политически и икономически реалности, приемане на политически курс към икономическо сближаване с Русия, изграждане на система за задължителна професионална защита за всички български наемни работници от частния и обществения сектор, гарантиране на безплатно за потребителите здравеопазване и образование, без каквато и да е дискриминация, разрешаване на всички български граждани да гласуват, където и да са по света, но само ако имат единствено българско гражданство.

Ние, българските комунисти, вярваме, че българската левица може да застане обединена зад един кандидат, който да обедини широки слоеве от народа. Този кандидат трябва да е социално и политически ангажиран към идеята за премахване на бедността, социалната, политическата и икономическата дискриминация и да притежава ярък характер, който да му позволи да се противопостави на капиталистическите планове за унищожаване на суверенитета на България.

Стратегическата цел, която си поставяме е промяна и реформи във всички основни секторни политики на страната, с оглед увеличаване на икономическия растеж, съществено повишаване на доходите и осигуряване на достойни работни места за младите хора на България – промяна от „средновековен“, хаотичен и вреден капитализъм към ефективен социализъм.

Павел Иванов
Председател на ЦК на Съюза на комунистите в България

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

май 2016
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: