Вие четете...
История, Новини

Павел Иванов, председател на СКБ: „Честит Осми март“!

International_Womens_DayСкъпи момичета – наши майки, любими, жени, дъщери и сестри, спътници в живота и борбата!

Сърдечни поздрави за Вашия празник – за Международния ден на жената -международния ден на борбата за правата на всички жени по света, международен ден на борбата за унищожаване на капитализма и постигане на истински социализъм! !

Със своята душевна топлина, обаяние, доброта и отзивчивост Вие, обикновено, сте по-стойностната част от човечеството. Вие създавате радост и живот, раждате, отглеждате, възпитавате нашите дъщери и синове.

В трудно време Вашата сила е винаги била пример за самоотверженост и борба. Вие сте източник на красота и вдъхновение!

Честит празник, мили жени!

Пожелавам Ви радост, щастие, мир, море от цветя и здраве!

 

 

Павел Иванов
Председател на ЦК на СКБ

Малко история:

На 8 март 1908 година по призива на нюйоркската марксистка женска организация е проведен митинг с лозунги за равноправие на жените. Над 15 000 жени маршируват през целия американски град, настоявайки за намаляване на работния ден и равно заплащане на женския и мъжкия труд. Жените издигат и искането да имат избирателни права.

На 26 август 1910 г. в Копенхаген на Втората международна конференция на жените – марксистки стотина делегатки от 70 страни обсъждат въпроса за създаване на международна организация за права и свободи на всички жени. Тогава комунистката Клара Цеткин предлага да се отбелязва всяка пролет международен ден за борба на жените за равноправие в памет на нюйоркската демонстрация.

Българките са едни от първите, които го отбелязват. Те са и тези, които предлагат датата 8 март да бъде обявен за Ден на жената.
Решението е взето на Втората комунистическа международна конференция на жените в Москва през юни 1921 г. На нея българките, чиято делегация е водена от Ана Маймункова (изгорена жива от българските фашисти в пещите на Хасково няколко години по-късно), правят предложение да се установи един и същ ден, в който да се чества денят за борбата на жените за равноправие, и това да е 8 март.

Денят е официален празник в Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Камерун, Казахстан, Китай, Киргизстан, Куба, Република Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Грузия,Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора и Виетнам.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,045 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

март 2016
П В С Ч П С Н
« Февр   Апр »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: