Вие четете...
Новини, International

„Лявото“ правителство на Гърция разпръсна митинг на комунистите

protestПротестна акция срещу пенсионната реформа пред сградата на министър-председателя на Гърция проведоха членовете на синдиката ПАМЕ. В нея участваха около хиляда човека, сред които и много пенсионери.

По време на акцията „лявото“ правителство на Гърция за пръв път използва сълзотворен газ и сила срещу протестиращите от комунистическия синдикат ПАМЕ, които вчера се събраха, за да демонстрират срещу готвената пенсионна реформа.

Напрежението в социалната сфера в южната ни съседка расте и ПАМЕ повишава тона.

През целия ден работници и грждани протестираха пред сградата на министър-председателя, пред зданието на министерството на труда, социалната защита и социалното обезпечаване.

Около парламента гръцката полиция прегради пътя на протестиращите. Тя използва същите методи за борба с демонстрантите, каквито използваха и правителствата на „Нова демокрация“ и ПАСОК и които бяха критикувани по-рано и от СИРИЗА. Но „необходимостта“ от реализиране на меморандума с кредиторите и мерките в социалното осигуряване доведоха до традиционните форми на полицейско насилие.

Въпреки отказа на полицията да пропусне демонстрантите, те не спряха, а органите на държавното насилие – полицията и специалните й части се нахвърлиха върху хората с използване на газ, шумови гранати и палки.
Това предизвика бурни реакции сред гражданите.

Гръцката телевизия показа кадри от сблъсъците с комунистите, както и опит за арест на пенсионер. Арестът му е бил предотвратен след яростна намеса на другите протестиращи, които отблъснали полицаите.

Гръцкото правителство се опитва да прокара пенсионна реформа, която предизвиква масово недоволство.

Единствените защитници на правата на гражданите – гръцките комунисти – обявиха, че това е обявяване на война срещу народа и излязоха на улиците, за да защитят трудовите права на наемните работници и пенсионерите.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,712 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2016
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: