Вие четете...
История, International

Марксизмът и националният въпрос

1917_first-world-warКарл Маркс пръв доказа, че пролетариатът, че хората на труда не са обособени по национален признак. За работодателите-капиталисти наемните работници не са нищо повече от средствата за производство. Както работниците, така и средствата за производство, за класата на работодателите, са само източник за получаване на капитал. Както лопатите и метлите нямат националност, така и работниците нямат такава.

Какво означава това?

Наемните работници във всички страни живеят в еднакви условия – използвани са от работодателите-капиталисти като работна сила с цел получаване на капитал. Това е доказано категорично от най-великият философ на хилядолетието – Карл Маркс.

Кой тогава непрекъснато поставя националния въпрос и предизвиква противопоставяне на едни работници срещу други по този признак?

Същите тези работодатели-капиталисти, същата тази буржоазия.

Тази класа съвсем преднамерено се стреми да хвърли пролетариатът, затворен в границите на държавата, срещу наемните работници от другите страни и народи.

Припомнете си как по време на всички войни капиталистическата класа използваше национално-патриотичния дух за своите тясно класови цели. Тази класа свикваше и свиква различни патриотични събрания, демонстрации, митинги. Тази класа твърди, че обикновените селяни и работници са „длъжни“ да проливат кръвта си по бойните полета в името на Отечеството. Тези пишман-патриоти и национал-измамници агитират за различни войни, само за да могат с кръвта на обикновените хора да продължават да трупат финанси и власт. Националният въпрос се поставя от буржоазната класа, за да може да обособи „своя“ пролетариат и да го противопостави на пролетариата от другите страни. След това, когато е „внушила“ на „своя“ пролетариат идеите за националната „богоизбраност“ и „уникалност“, буржоазията се опира на него, за да „извоюва“ нови сфери за влияние на пазара. И в случай на конфликт на пазарите с капиталистическата класа от другите страни, „родната“ капиталистическа класа използва наемните работници като пушечно месо за разпалване на апетитите в борбата за сферите на собственото си влияние.

Националният въпрос се поставя и обслужва единствено интересите на капиталистическата класа – на различни олигарси, работодатели, мафиотски групи, бюрократи, плутократи, бизнесмени…

Национализмът е само поредният костюм в актьорската игра на ненаситните бизнесмени – крадци и експлоататори на човешки труд.

А какво предлагаме ние, обикновените комунисти, в отговор на този проблем?

Само едно – борба за СВОБОДА!

Свобода за всеки и всички.
Свобода, която ще премахне експлоатацията на всеки човек от страна на бизнеса, държавата и политиката.
Свободата, за която дадоха живота си хиляди достойни хора и която свързва с кръвта на Революцията Боливар, Гарибалди, Левски, Ботев, Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Димитров и още стотици хиляди великолепни борци за правата на ощетените, онеправданите, обикновените хора.

Съединението прави силата!

Пролетарии от всички страни – съединявайте се!

Павел Иванов

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 480 201 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

декември 2015
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

%d блогъра харесват това: