Вие четете...
Новини, International

Комунистите от Европа – рамо до рамо в борбата срещу националистическите, фашистките и ислямистките сили

151207-2На 7 и 8 декември 2015 година в Брюксел се проведе Европейската комунистическа среща и Пленума на „Инициативата на комунистическите и работническите партии“. Участваха представители от 35 държави от Европа.

Темата на срещата беше „Засилване на работническата народна борба срещу капиталистическото варварство, което ражда войни, нищета, бежанци и мигранти. За Европа на социализма, мира, социалната справедливост“.

Представителите на комунистическите и работническите партии успяха да обменят опит и информация за ситуацията в своите страни и дейността на партиите си, а също обсъдиха събитията, които се развиват вследствие на капиталистическата криза и изострянето на междуимпериалистическите противоречия.

В центъра на вниманието се оказа империалистическата война в Сирия, а също и опасното развитие на събитията в Украйна, проблема с мигрантите и бежанците и атаката на капитала, антинародните правителства и ЕС върху правата и завоеванията на работническата класа и другите на родни слоеве. Тези атаки се водят заедно с антикомунистическа пропаганда и пречат на дейността на комунистическите партии. Тяхна цел и основен противник е борбата на трудещите се, народната борба.

Мнозина представители на партиите разкриха реакционната роля на империалистическите организации НАТО и ЕС в развитието на събитията, подчертаха необходимостта от укрепването на народната борба срещу съглашението за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ (TTIP), разширяването на системата за противоракетна отбрана на НАТО, като цяло – срещу капитализма и монополите.

Много представители на комунистически партии от Европа подчертаха пагубната роля на старата и „новата“ социалдемокрация, сееща илюзии за „поправяне“ на капитализма.

Представителите на комунистическите и работническите партии приветстваха борбата, разгръщаща се в много страни срещу националистическите, фашистките, ислямистките сили, срещу империалистическите войни, за път, водещ към общество без експлоатация на човек от човека.

От страна на Съюза на комунистите в България и „Че Гевара“ – България в срещата взе участие др. Петя Паликрушева (на снимката).

Дискусия

Коментарите са изключени.

Blog Stats

  • 466 865 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

декември 2015
П В С Ч П С Н
« ное.   ян. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

%d блогъра харесват това: