Вие четете...
Новини, International

Урок от Париж, Франция – Капитализмът ражда тероризъм

6Тероризмът е разрушаващ обществото процес, възникнал вследствие на провежданите от страна на държавите и управляващите им класи в тях и на международната арена икономически, социални, политически, идеологически и религиозни действия, които рязко влошават социално-икономическото и законовото положение на широките народни маси и принуждаващи ги да използват изключително престъпни методи за съпротива, включително въоръжена борба, взривяване на многолюдни обекти, самовзривявания и убийства на представители на властта и обикновени граждани.

Тероризмът заплашва човешката цивилизация.

Той притежава дълбоки икономически и социални корени. Хората не се раждат терористи, обществото и икономическите отношения в него правят от хората терористи.

Тероризмът е вътрешен „социален продукт“ на капиталистическото общество. Генезисът на тероризма трябва да се търси в развитието и изключителното изостряне на противоречията в съвременните общества от пазарен тип. Тероризъм в общества от социалистически тип не е съществувал и не съществува.

Капиталът може да функционира единствено за сметка на ожесточена експлоатация на наемния труд по цял свят. На тази база възниква широка система от антагонистични противоречия, които се задълбочават от страна на частните собственици с обширен спектър от методи за насилие над много хора. Насилието от страна на глобалния капитал поражда ситуация, в която към методите за насилие, копирайки методите за насилие от страна на господстващата класа, започват да прибягват класи и социални групи, които са били подложени на насилие. Започва да действа принципът „око за око, зъб за зъб“.

Самото капиталистическо общество, затъвайки в система от неразрешими противоречия, започва да възпроизвежда социални механизми за самоунищожение.

В контекста на атаката срещу Париж, ние трябва да поставим въпроса за това кои социално-икономически субекти пораждат причините за тероризма и кои субекти трябва да осъзнаят и да премахнат тези причини. За съжаление терористите са само инструмент в тези противоречия, а причините се коренят в противоречията на капиталистическата система и в частната собственост, която носи печалби на шепа хора.
Интересно е, че тероризмът възниква като модерно явление в страните от капиталистическия Запад, а не в ислямския свят. Началото е положено от оцелелите след Втората световна война нацистки групи. След това за терористи са били обявявани народите, които водят национално-освободителна война за отделянето от метрополиите си. Известни са и терористичните групи ОАС във Франция, РАФ във ФРГ, ЕТА в Испания, ИРА във Великобритания…

С други думи, тероризмът възниква в „цивилизована“ Европа, в нацистка Германия и в империалистическите САЩ.

Практика е САЩ да използват терористи и терористичени методи за свалянето на прокомунистически и антиамерикански правителства в Латинска Америка, в Африка, в Близкия и Средния Изток, в Югославия, Либия, Украйна и т.н.

САЩ са главния развъдник и спонсор на тероризма по планетата. Лозунгите за демокрация и заиграването с налагане на демокрация в чужди държави е фалшиво прикритие за терористичната им политика. В нея могат да вярват или пълни наивници, или продажни политици и хора, нежелаещи да мислят.

Истинските терористи не ходят с пояси, пълни с взривове. Истинските терористи седят в комфортни кабинети и изискани офиси във Вашингтон, Лондон, Москва, Мадрид…

Онези, които взривяват и разстрелват хора, са само пионки във войната за страх и за разпределяне на печалби.

Днешните терористи произхождат, преимуществено, от страните на Близкия и Средния Изток и Африка. Там е най-мизерстващото население на света. Техните държави са жертва на стотици години колонизаторска политика от страна на развитите страни. А днес – на агресивната политика на САЩ и ЕС. Нима тези народи ще се примирят с тази окупация?

На капиталистическите страни днес са необходими газ и нефт, селскостопански продукти и дървесина, каучук и диаманти, уран и екзотични плодове, а също и военни плацдарми, които им позволяват да контролират целия свят. Именно господството на капитала е „майката“ на тероризма. В условията на постоянни военни агресии, военни присъствия, военни бази, неравнопоставена търговия и нищета, безработица, всеобща финансова хегемония, постоянни държавни преврати и марионетни правителства, сред народите от тези региони се разпространяват методи за отговор на насилието, които активизират тероризма.

Тероризмът е единственият отговор на политиката на САЩ, ЕС и НАТО от страна на подложените на модерно политическо и икономическо потисничество бедни народи.

Ето къде се крият корените на тероризма, който заля Париж вчера.

И трябва да подчертаем нещо много важно. Борбата на страните на глобалния капитализъм срещу породения от тях тероризъм се използва за създаване и засилване на още по-жестока система за насилие и потисничество по цял свят. Такава е печалната диалектика на развитието на системата за експлоатация и потисничество. Насилието винаги ражда по-висока степен на насилие както от страна на властта, така и от страна на съпротивляващите се на насилието. Тази нова система ще разруши всичко разумно и човешко на Земята.

Какво да се прави?
Трябва капиталистическата система да бъде сменена със социалистическо общество – обновено, избавено от грешките на социалистическият период от ХХ век.

Как да бъде сменен капитализма?
Мислете с главите си и наблюдавайте съответните политици. Сегашната власт вече 26 години воюва със собствения си народ и го тероризира.

Днес сме свидетели на изостряне на борбата между класите. Засилва се осподството на капиталистите.
Изострянето на тази класова борба се случи не защото социализмът беше непригоден, а като реванш в условията на изострена класова схватка между глобалния капитализъм и социализма.

Уважаеми другари и по-малко уважаеми господа!

Тероризмът е продукт на капитализма и частната собственост. С изчезването на капитализма и частната собственост – ще изчезне и тероризма. Показа го на практика легендарният Феликс Едмундович Дзерджински, който за три години, след Октомврийската революция, унищожи всички терористи и бандитски групи на територията на Съветския съюз. Доказа го факта, че в обществена система, в която има работа за всички, в която няма капиталисти, в която обществото работи за себе си, в която управляват интересите на Народите – в такава държава терористите са само спомен.

Социализъм или Тероризъм – изберете сами!

Павел Иванов
Председател на ЦК на СКБ

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,295 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2015
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: