Вие четете...
Новини

Как да работим с работниците?

nato_471x312Предназначението на синдикатите е едно – да се борят за икономическите права на работниците, за по-изгодни условия за продажба на собствената работна сила. Разбира се, тази борба се води в рамките на капиталистическата система. Синдикатите не биха могли да вършат друга дейност.

Друга работа е, че профсъюзната борба може да бъде използвана за революционна комунистическа пропаганда, за да се постигне влияние сред работниците.

Комунистите са длъжни да работят във всички работнически организации. Целта на тази работа е да се постигне сериозно влияние върху работниците, което би поставило тези организации на верен, пролетарски, а не на дребнокапиталистически път.

Важно е да се помни, че най-главното е пропагандата на социалистически и комунистически идеи, пропагандата на марксизма като идеология на пролетариата, а непосредствената синдикална борба, борбата за икономическите интереси на работниците е само повод за такава пропаганда, начин, с помощта на който тази пропаганда може да бъде усвоена по-добре от работническите маси. На практика, това означава, че синдикалната борба трябва да бъде съчетавана с политическата просвета сред работниците.

Важно е да се знае, че само от икономическата борба не може да се роди борба за социализъм. А без борба за социализъм работещите са обречени на непрекъсната и фактически безрезултатна борба с буржоазията, в която борба те са по-слабата страна. В условията на глобализация на империализма, когато бизнес-кликата се е преплела тясно със силите на капиталистическата държава, когато монополистичния капитал е подчинил напълно капиталистическата икономика, икономическата борба на работническата класа без политическа борба няма да донесе никакви резултати. В условията на империализъм капиталистическата класа е толкова силна, че й е по-лесно да смачка всякакво работническо движение, отколкото да направи някакви отстъпки за работниците.

Как работниците може да се включат в политическата борба?

Работниците днес биха се вдигнали стихийно на икономическа борба тогава, когато нямат друг избор, когато тяхното материално положение е мизерно, когато се трудят по 14-16 часа на ден, когато гладуват. Монополната буржоазия, притежавайки огромен опит в борбата срещу работниците, за да оцелее няма да допусне работническата класа да изпадне в такова положение. Тя ще позволи работещите да водят полугладно съществуване, но няма да ги доведе до пълно отчаяние. Затова не можем да разчитаме на стихиен взрив на недоволство.

Другият фактор е капиталистическата пропаганда сред трудещите се, която се води от всички средства за масова информация.

Ако работникът си мисли, че работодателят е негов благодетел, че бизнесменът дава работа на работника и така му позволява да живее и да гледа семейството си. че собственикът на предприятието печели пари и е толкова щедър, че е готов да сподели печалбата с работниците си, то такъв работник няма да се включи в никаква борба срещу своя работодател, а какво остава да поиска да променя държавната система. Такива, промити от пропагандата работници, не са способни на политическа борба. Те могат най-много да стигнат до положението да подлагат като просяци ръка и унизено да превиват гръб пред „благодетелите“ си.

Съзнателните работници се държат по съвсем различен начин. Те са разбрали, че техният труд е източник на печалбата за техните работодатели, че работодателят не може да съществува без работника си, но че работниците могат прекрасно да се справят без работодателите си. Такива работници знаят как да се борят и без съветите на левицата. Те чувстват своята сила и важност и знаят, че са необходими за цялото общество.
Работниците сами не могат да се просветят политически – те нямат нито времето, нито силите, дори и разбирането за такова просвещение липсва – господстващата капиталистическа идеология ги държи здраво в прегръдката си. Тя не позволява на работниците да получат истинско познание за същността на капиталистическото общество и за своето място в него. Напротив, машината на капиталистическата пропаганда прави всичко възможно, за да имплантира в съзнанието на всички хора от народа изкривеното буржоазно мислене, да създаде лъжлива представа за устройството на днешното общество.

Ако не работниците не се разяснява необходимостта от революционна борба за социализъм, то те никога няма да съзреят не само за нея, но и дори за икономическа борба за своите интереси и права.

Комунистът трябва да се занимава с политическо просвещение сред своите другари на работното си място. Свидетели сме, че икономическата криза няма никакво намерение да изчезне. Експлоатацията на човешки труд не е отменена. Никой не е отменил и факта, че собственикът на предприятието живее за сметка на работниците, че той присвоява значителна част от техния труд (60-90%) на единственото основание, че е собственик на помещенията и на оборудването, с което работят работниците.

Това трябва да се разяснява на работещите. Те трябва да разберат, че експлоатацията е присъща за капитализма. Да разберат, че са ограбвани не поотделно, а цялата работническа класа като цяло. Да осъзнаят единството между всички работници в България, на работническата класа като цяло.

Да се види, как ръководството на предприятието се грижи само за едно – как да създаде такива условия за работа, при които да взема от работниците повече и да им плаща по-малко. Да се види как капиталистът постоянно засилва експлаотацията и се стреми към печалба. Да се покаже как конкуренцията унищожава самият бизнес и как създава навсякъде принципи, опиращи се върху омразата, безпощадността, зверството и цинизма.

Ако във вашия град се закриват предприятия и хора остават без работа – ето друг повод за пропаганда. Обяснявайте на другарите, че капитализмът не може да съществува без безработица. Колктоо е по-голяма безработицата, толкова е по-добре за капиталистите – само тогава те могат да принудят работниците да се съгласят на всякакви условия, да работят дори без пари. Капиталистите само и това мечтаят. Те спят и сънуват висока безработица.

Обяснете на работниците за кого е изгоден национализмът. Обяснете, че другите етноси и бежанците са обикновени работници и безработни, а не чужда капиталистическа фашизоидна сган.

Ако работниците заговорят за политика – обяснете им, че за 25 години много политици се смениха, а в страната нищо не се променя. Обяснете им какво представлява капиталистическата демокрация и парламентаризъм. Обяснете им, че парламентът и изборите са необходими на капиталистическата класа с една цел – да прикрият своята фактическа диктатура, да създадат сред работниците и народа илюзия за демокрация и законност. Обяснете им, че при който и да е капиталистически режим е много трудно на партия, която изразява интересите на обикновените хора да попадне в парламента и че всички партии, които са управлявали за тези 25 години, са откровено капиталистически партии – консервативни, либерални, националистически, социалдемократически, които се стремят да съхранят диктатурата на капитализма. И че работникът, участвайки в избори и гласувайки за някоя от тези партии просто попада от трън на глог, а положението на народа не се променя изобщо.

Важна е същността,а не формата.

Препоръчваме на всички съзнателни работници, желаещи да разпространяват политическите идеи на социализма/комунизма да са първи навсякъде – и в учението, и в боя, и в труда, и в почивката, и в теорията, и в практиката.

Има какво да се прави!

Павел Иванов
Председател на ЦК на Съюза на комунистите в България

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,295 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2015
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: