Новини

МАРКСИЗМЪТ Е МОДЕРЕН

Pavel IvanovИнтервю с Павел Иванов – Кандидат в листата на БСП-Пловдив на предстоящите местни избори с преференциален вот №11

 

„Аз съм марксист” казвате във Вашата кампания. Защо марксизмът стана отново модерен?

Защото в днешния век единствено марксизмът е способен актуално да обясни причините за капиталистическите противоречия и кризи. Марксизмът казва: „Причина за вашата бедност е това, че шепа капиталисти забогатяват на ваш гръб, лишават ви от бъдеще и освобождението от това съвременно робство е единствено във вашите ръце“. Марксизмът дава обяснение как функционира капиталът, пазарната икономика, какви са движещите сили на ограбването на масите от притежателите на средствата за производство и как този порочен кръг може да бъде прекъснат. Марксизмът е модерен, защото е верен.

Нека се върнем назад към времето на българския социализъм. Какво не харесвахте в него?

Онзи социализъм не беше истински социализъм. Зад фасадата на така наречения „български социализъм” се криеха алчността, лицемерието, елитарността. Появи се отново аристокрацията – този път „червена”, липсваше демокрация в управлението. Така нареченият „социализъм” престана да се грижи за пролетариата. А пролетариатът е хегемонът на революцията, той е основната движеща сила на промяната. Властта реално не принадлежеше на този хегемон, а на хора, които управляваха от негово име.

Не бих искал да обобщавам, тъй като имаше много честни и вярващи в идеята комунисти, но много българи се интересуваха отново само от парите, властта, печалбарството, купуването на апартаменти. Липсваше равенство в обществото – както материално, така и политическо. Това са черти, характерни както за неразвитата човешка същност, така и за старите икономически системи като капитализма. Според мен социализмът у нас и в Източна Европа се провали, защото все още не беше станал такъв.

А какво харесвахте?

Липсата на безработица, безплатното здравеопазване, безплатното и хубаво образование. Наличието на свобода, суверенност, гордост и самочувствие в българите като нация. Знам, че с това твърдение ще учудя мнозина, но смятам, че използвахме включително Съветския съюз, за да извлечем полза за държавата – играехме нашите национални карти доста добре, въпреки, че не бяхме богата държава в бившия СИВ.

Харесвам това, че всеки имаше възможността за избор – да учи, да работи, да се развива. Харесвам възможностите, които социалистическа България даваше на хората, без значение на произхода им и материалното им положение. Харесвам и еманципираното отношение към жените – на практика тук нямаме феминистична революция, защото социалистическа България даде равни права на мъжете и жените още през 44-та година.

И още нещо – въпреки „Желязната завеса” и „Стената”, която Великите сили бяха изградили съвместно, до нас стигаха достиженията на музиката, киното, литературата. През 80-те години аз бях тийнейджър и моето време беше пълно с музика, купони, чисто и незастроено море, хубави планини и любов.

Провали ли се капитализмът? Защо? Има ли нещо в капитализма, което харесвате?

Капитализмът е жилава и много успешна икономическа система. Той генерира огромни средства и е двигател за редица световни достижения в областта на науката, културата, икономиката. Но капитализмът не е вечен. Той умира, защото такава е логиката на развитието – каквото се ражда, то и умира, няма вечни неща. Както умряха робовладелството и феодализмът, така ще умре и капитализмът. Самото му съществуване поражда противоречия, които го водят към собствената му гибел.

Капитализмът се проваля пред очите ни, защото неговата същност са класовият грабеж, експлоатацията, кризите, които унищожават всяка човечност в обществото. От нас зависи дали обществената система, която ще го наследи, ще бъде справедлива и прогресивна. Ако не е такава, може да изчезне и самият човешки живот.

Кои моменти от новото време на света дават нова посока на марксистката философия?

Марксистката философия не е догма и доказва, че е приложима за всичко около нас. Всяко противоречие днес е доказателство за актуалността и виталността на марксизма. Ние живеем във времена на жестоки капиталистически сблъсъци – както между различните капиталистически държави и елити, така и между класата на едрия капитал и класата на хората, които честно се трудят и създават. Марксистката философия е работеща философия, която разкрива противоречията, водещи света към движение, към промяна. Обществото има нужда от морал, а марксизмът е висшата степен на морала. Марксизмът е лекарството, което ще излекува човечеството. Впрочем, марксизъм се изучава изключително сериозно в Англия и САЩ. Марксизмът стана модерен и понякога се превръща дори в маркетингов продукт – преди време Маркс се появи на кредитни карти в Германия. Това го прави популярен, но нашата работа е в това да не позволяваме той да се изпразни от съдържание.

Избройте пет неща, които бихте искали да видите в нашето общество?

Искам да видя общество, в което няма експлоатация на хора от други хора, общество, в което правенето на добро е потребност за всеки човек, в което същността и висшата цел е самият човек, неговото свободно развитие като свободна и творческа личност. Искам да видя общество без омраза и насилие, общество, в което свободното развитие на всеки човек е гаранция за свободното развитие на всички хора.

Нека поговорим и малко за това, че се кандидатирате за общински съветник от листата на БСП, преференциален вот №11. За какво ще работите, ако станете общински съветник?

Влязох в листата на БСП с ясни ангажименти към пловдивчани. Ако бъда избран за общински съветник като представител на моята партия – Съюз на комунистите в България, ще работя за няколко неща като:

Безплатен общински транспорт за ученици, студенти и пенсионери, а за останалите хора – с цена на билета 20 ст. Така, както беше преди години. Искам транспортът да не е само частен, както е в момента само в Пловдив, а Общината да поеме функцията си на собственик и стопанин.

Ще работя за евтини общински социални магазини за хора с ниски доходи, както и за евтини общински социални аптеки. Искаме да има и общински жилища за нуждаещи се млади семейства.

Ще работя за създаване на нови и развиване на съществуващите вече общинските предприятия.

За мен е важна децентрализация на културата, както и създаването на нови безплатни образователни курсове и спортни групи за ученици.

Ще работя за развиване на общинска система за домашен патронаж, която да обхване нуждаещите се.

И още – премахване на синята зона. Има достатъчно ресурси за изграждането на безплатни или почти безплатни общински паркинги на територията на Пловдив.

Ще се боря за ясни ангажименти от страна на едрия бизнес, който инвестира в Пловдив и иска да ползва общински ресурси. Искам той да поеме отговорност за това какво ще направи за работниците си и какви точно социални ангажименти ще поеме към хората за тяхното добруване – чрез заплати, социални ангажименти, благотворителност.

Не искам всички пловдивчани да мизерстват, искам всички пловдивчани да бъдат богати хора – на дух, труд, отговорност, пари.

В предизборната си кампания искате всеки човек да бъде щастлив – какво може един политик да направи за това?

Политиците трябва да носим отговорност – пред хората и съвестта си. Всеки политик трябва да приема своята работа като кауза и призвание, като служене на хората, които са му се доверили, а не като служба. Докато няма закони, обаче, които да регулират този процес, всичко е оставено на личната ценностна система. В политиката най-често нахлуват хора, които страдат от подобни липси – липси на морал и отговорност.

Всъщност, винаги съм настоявал, че всеки човек трябва да бъде готов да бъде политик, защото от всеки човек зависи щастието на обществото.

_________

Павел Иванов е на 46 години, от Пловдив. Той е магистър, със специалност „Българска филология”. Управител на агенция за подготовка и управление на проекти, свързани с образование, медии, PR и др. Работил като журналист, преподавател и ръководител. Като част от специалистите на община „Марица” участва в разработването, спечелването, управлението и отчитането на 16 европейски и национални проекта на обща стойност 23 милиона лева.

Той е председател на Съюза на комунистите в България от 2013-та година до днес. Партията е член на 43-то Народно събрание като част от политическа коалиция „БСП Лява България”. Павел Иванов е инициатор, основател и член на инициативата и обединението на работническите и комунистическите партии на Европа (Брюксел, 2013). Бил е председател на движение „Че Гевара” от 1990 до 2013-та година. Член е на Изпълнителния съвет на Общия работнически синдикален съюз. Павел Иванов е бил част от листите за парламентарни, местни избори и избори за Евро парламента.