Вие четете...
Новини

Електронното гласуване превръща гражданите в мишена за репресия и покупко-продажба

election-scienceРеферендумът, който ще се осъществи в деня на местните избори и който поставя въпроса за това дали да бъде допуснато електронно дистанционно гласуване, може да доведе реално до пълна загуба на възможността за граждански контрол върху провеждането и резултатите от изборите.

Електронното гласуване лишава дори наблюдателите от възможността да контролират процеса на гласуването, както е в момента.

Електронното гласуване не може да гарантира по никакъв начин тайната на вота на гражданите. Електронното гласуване по никакъв начин не може да бъде подложено на последващ контрол. Въпросът е: „Ако резултатите от едно гласуване са чисто виртуални, то по какъв начин може към тях да се предявяват претенции?”.

Днес компютърната наука в нито една държава на света не е развита толкова, че да може да осъществи безопасни избори в интернет-среда.

Първо – изчезва конституционната норма за тайна на гласуването. Технологиите позволяват да бъде проследено всяко гласуване и да се стигне до съответния гласоподавател.

Второ – огромна е вероятността от мошеничество и за директно купуване на гласове. Ако днес, все пак, е възможно да се проследи и разследва кой как е принудил някого да гласува в изборните секции, то при дистанционното интернет-гласуване никой не може да гарантира кой над чия глава седи, кой чия ръка държи и кой какво гласуване осъществява – с натиск, с покупко-продажба или по някакъв друг непроследим начин.

Да не пропускаме и гениалността на хакерите, които може да подслушват дори и канцлера на Германия. Да не говорим и за „прихващането” на предаваните по интернет данни и тяхната „преработка”

В Норвегия, която проведе пилотно на два пъти интернет-избори, категорично се отказаха от електронното гласуване, като ненадеждно и поставящо под заплаха сигурността и тайната на волеизявлението.

Положителният отговор на този референдум обслужва единствено интересите на управляващата капиталистическа класа.

Електронното гласуване превръща гражданите в мишена за репресия и покупко-продажба

Позицията на СКБ е категорична:

„НИЕ СМЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ С ОБИКНОВЕНИ ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ”.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,045 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юли 2015
П В С Ч П С Н
« Юни   Авг »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: