Вие четете...
Новини

Гърция: Комунистите обвиняват СИРИЗА и ще гласуват за излизане от ЕС и анулиране на дълга

0ebc46ec84c1b9c7a31c5e765bd1aa64Както е известно, правителството на „лявата“ и, по съдържание, социалдемократическа партия СИРИЗА и „дясната“, националистическа партия АНЕЛ, като се опитва да управлява краха на предизборните си обещания, насрочи референдум на 5-ти юли, на който е поставен въпрос – да се приеме ли или да се отхвърли предложението на ЕС, МВФ и ЕЦБ, предполагащо продължаване на антинародните мерки за излизане на страната от капиталистическата криза, със запазване на Гърция в рамките на еврозоната.

Представители на правителствената коалиция призовават народа да каже „Не“ и уточняват, че такова „Не“ ще означава съгласие с преложението на гръцкото правителство за сключване на нов договор с ЕС, МВФ и ЕЦБ, което се състои от 47+8 страници антиработнически-антинародни мерки, насочени към повишаване на печалбите на капитала, към засилване на капиталистическото „развитие“, със запазване на страната в рамките на еврозоната. Както признават от правителството на СИРИЗА-АНЕЛ, което нито за минута не е спряло да възхвалява ЕС, „нашия общ европейски дом“ и „европейските принципи“, тяхното предложение съвпада на 90% с предложението на ЕС, МВФ, ЕЦБ и има малко общо с предизборните обещания на СИРИЗА.

1Заедно с партиите от правителствената коалиция (СИРИЗА-АНЕЛ) за „Не“ агитира и фашистката „Златна зора“, която открито се изказва за връщане към националната валута.
От друга страна, „дясната“ опозиционна партия „Нова демокрация“ и социалдемократическата ПАСОК, които съвместно управляваха до януари 2015 г., а също и „центристката“ и, по своята същност, „реакционна“ партия „Потами“, се изказват в подкрепа на „Да“ за варварските методи на Тройката. Те заявяват, че „Да“ означава съгласие за „оставане в ЕС, въпреки всички жертви“.

На практика, двата отговора на референдума означават „Да“ на ЕС и продължаване на варварството на капиталистическия строй.

На заседанието на парламента, което беше проведено на 27.06.2015, правителственото мнозинство на СИРИЗА-АНЕЛ отклони предложението на Комунистическата партия на Гърция да се поставят на референдума следните допълнителни въпроси:
– Съгласни ли сте с предложенията на ЕС, ЕЦБ, МВФ и правителството на Гърция?
– Съгласни ли сте с излизането на страната от ЕС, с отмяна на меморандумите и на всички закони за тяхната реализация?

Тази позиция на правителството показа, че то се стреми да шантажира народа, за да може той да одобри предложението на правителството, адресирано до Тройката, което е обратната страна на същата монета. Следователно, правителството се стреми да получи съгласие от народа за своите антинародни планове, означаващи или подписване на нов „подобрен“ договор с империалистическите организации, или изход от еврозоната и връщане към националната валута, избор, който също ще струва на народа.

В тези условия Комунистическата партия на Гърция призовава народът да използва референдума като възможност за борба срещу ЕС, за укрепване на борбата за единствения реален път за излизане от днешното варварство на капитализма, който е: СКЪСВАНЕ И ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ЕС, ЕДНОСТРАННО ОТПИСВАНЕ НА ДЪЛГА, ОБОБЩЕСТВЯВАНЕ НА МОНОПОЛИТЕ, РАБОТНИЧЕСКО-Народна власт.

Народът със своята решителност и избор трябва да отговори на присмехулния фалшив въпрос, поставен от правителството на референдум, отхвърляйки както предложението на ЕС, МВФ, ЕЦБ, така и предложението на правителството на СИРИЗА-АНЕЛ. Двете предложения съдържат жестоки антинародни мерки, които ще бъдат добавени към договорите и законите за тяхната реализация, приети от предишните правителства на НД-ПАСОК. Двете обслужват интересите на капитала и печалбата на капиталистите.

Както отбелязва Комунистическата партия на Гърция, народът не трябва да избира между Сцила и Харибда, а по всички възможни начини трябва да изрази своето недоволство към Европейския същз и неговите антинародни мерки. Той трябва на практика да анулира тази дилема и със своето гласуване на подкрепи изборните бюлетини на Комунистическата партия на Гърция, където ще бъде написано:

– НЕ на предложението на ЕС, МВФ, ЕЦБ.

– НЕ на предложението на правителството.

– Освобождение от ЕС, с власт на народа.

 

ЦК на КПГ

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,600 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2015
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: