Вие четете...
Новини

Етническите конфликти в България и отношението на комунистите към тях

Снимка: mediapool

Снимка: mediapool

Социално-икономическата диктатура на капиталистическия режим днес потиска всички етноси на територията на България. Но ударите върху държавообразуващият народ – върху българите – са особено силни. В продължение на хилядолетия българският народ е носител на държавността в България.

Днес мултиетническият характер на нацията е подложена на атака върху нейния център. Социалният и нравственият геноцид по отношение на националното мнозинство поставя българският въпрос в центъра на дневния ред на съвременната история. В днешния си вид този въпрос е породен от либерално-буржоазния характер на капиталистическата контрареволщция. Варварската приватизация доведе до срив в производството. Унищожени бяха трудовите колективи на големите предприятия, разрушено беше единството на многоетническия характер на българската работническа класа. Социалистическата собственост обединява трудовите хора, а частната ги разединява. С разпадането на трудовите колективи връзките между различните български етноси, както и в самото българско национално мнозинство, се разрушиха.

Разрушавайки България, капитализмът разруши обществото и неговите етносъставни части. Разрушени бяха нашата обща история и необходимостта от сплотена борба срещу потисничеството на капиталистическия режим. Успехът в тази борба зависи преди всичко от българския народ, но и от българите с турски, цигански, арменски, еврейски и друг етнически произход.

Закриха се училища, кина, театри. Унищожи се културата, като обединяващ фактор на нацията.
Ние, комунистите от Съюза на комунистите в България и Движение „Че Гевара“, сме убедени, че България се нуждае от реинтеграция на културата и духа на нацията. Утвърждаването на българската култура и образование сред всички български етноси е задължителен елемент от политиката на Държавата.

Същността на проблема е съхраняването на българщината в условията на системна капиталистическа криза. Да бъде съхранен българският народ и нация, с всички нейни съставни етнически части, означава той да се защити от три основни заплахи: от физическо ликвидиране и израждане; от културна и нравствена деградация; от загуба на национален суверенитет и единство на страната.

Решението на тези проблеми, породени от капиталистическия режим, е по силите единствено на силна социалистическа държава.

Историята на България през вековете е показала, че съдбата на Държавата и на българския народ може да бъде решена не от тяснонационални, а от общонационални действия – пряко е свързана с освобождаването на всички етноси в страната от робството на съвременния империализъм – монополния и олигархичен капитализъм.

За нас етническият въпрос е част от по-важния въпрос за собствеността и властта, както и от въпроса за освобождаването на държавообразуващия български народ от икономическата и културната експлоатация.

Днес съдбата на България е свързана с унищожаването на тежките последствия от реставрацията на капитализма. Затова се нуждаем от широка национализация на едрата капиталистическа собственост в базовите икономически отрасли, премахването на едрата частна собственост върху земята, защита и развитие на културата, науката и образованието. Само подобен подход ще гарантира възраждането на общественото производство и единството на народното стопанство. Само тогава ще се възроди единството на българската работническа класа, трудещите се в селското стопанство и трудовата интелигенция. Само така българския народ може да стане господар на своята страна и своята съдба.

Етническите сблъсъци, проблемите с миграционните вълни и другите подобни обществени кризи са пряко следствие от неефективността на капиталистическия икономически модел, от стремежа на капиталистическия режим към увеличаване на нормите си на печалба на всяка цена, което води до опитите на определени сили да отклонят общественото внимание от ключовите социални проблеми.

Етническите проблеми днес са пряко следствие от разрушаването на социалистическа България. По време на социализма имаше работа за всички, българският народ беше икономически свободен и притежаваше чувство за национална гордост. Хората се реализираха без да напускат домовете си. Представителите на различните етноси спазваха законите и бяха обединени в единна работническа класа – хегемон.

Днес едрият криминален бизнес, неговият капиталистически режим и крадливата бюрокрация имат пряк интерес от извличане на огромни финансови печалби чрез безпощадна експлоатация на работоспособните български граждани, без разлика от техния етнически произход. Пропагандните технологии, които отвличат вниманието на българите от социалното неравенство, от проблемите между труда и капитала, насочват съзнанието на населението върху преднамерено създадени проблеми с етнически генезис. Това носи на едрите капиталисти политическа и икономическа изгода, която те получават следствие на една зависима и разделена човешка маса.

Съюзът на комунистите в България и Движение „Че Гевара“ са противник на неконтролируемата миграция и на измислените етнически сблъсъци.

Ние твърдим – единствено възраждането на Родината може да реши тези проблеми. Единствено премахването на разделящия капитализъм, на безчовечния капиталистически режим, може да изгради нова България.

Единствено социализмът може да възстанови националната ни гордост, достойнство и богатство за всеки човек в България.

 

Павел Иванов – Председател на СКБ

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,295 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2015
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: