Вие четете...
История, Новини, International

Декларация за отбелязване на 70-та годишнина от Победата над фашизма

PobedaИзминаха седем десетилетия от края на най-страшната война в историята на човечеството. В  Деня на победата – 9 май, ще отдадем почитта си към загиналите, ще се поклоним пред паметта на героите, сразили хитлерофашизма.

Победата дойде с цената на много жертви. Десетки милиони дадоха живота си в името на тази кауза. Народите на Европа дължат своята благодарност на страните от Антихитлеристката коалиция и преди всичко на Съветския съюз, САЩ и Великобритания – дали най-голям принос за победата и освобождаването на Европа и света от кафявата чума. Сред тях бяха и над 30 хиляди българи антифашисти и воините от Българската армия. Български антифашисти участваха в съпротивата на други европейски държави. Не случайно командващия българската армия  бе поканен на парада на Победата в Москва през 1945 г.

Това е признание за ролята на България в решителната битка срещу фашизма и за освобождението на Европа. Със своя подвиг българските герои заслужиха мястото на България в освободена Европа. Нашият принос за победата спаси страната ни от претенциите на съседни държави за ново анексиране на български територии.

Победата ни завеща девиза „Никой не е забравен, нищо не е забравено!”. За съжаление днес с тревога констатираме, че някои политици забравят онова, което тласна света към жестокостта и разрушението. Трябва да помним ужасите на войната и милионите жертви, но и да осъзнаваме колко важно е да опазим мира, да пресечем опитите за милитаризация на Европа и за създаване на нови разделителни линии.

Да не забравяме, че без Деня на победата, днес нямаше да отбелязваме 9 май и като Ден на Европа.

Днес в Европа набират сила профашистки организации. Нека да спрем вълната от ксенофобия, шовинизъм и неофашизъм, която тласка света към нови кървави стълкновения. Днешните политици на Европа не трябва да допуснат скъпото достояние на Победата – европейския и световен мир да бъдат поставени под опасност.

Призоваваме парламентаристите от европейските държави заедно с отстояването на националните интереси, да не допускаме насилие и ново разделение на Европа.

Обръщаме се към всички партии, обществени организации и партньорите на България – да пазим мира, да поддържаме политическия диалог за решаване на конфликтите, да зачитаме интересите на различните народи. Само така ще постигнем прогрес, справедливост и хуманизъм за всички хора!

 

ПГ на ПК „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ“

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,712 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

април 2015
П В С Ч П С Н
« Март   Май »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: