Вие четете...
История, Новини

Какво представлява интелигенцията?

Pavel Ivanov bta

Павел Иванов

Във всяко общество интелигенцията е обективно необходима. Без интелигенцията е немислимо съществуването и на съвременното капиталистическо общество и производство. Интелигенцията е част от капиталистическата култура и власт.

В рамките на интелигенцията влизат образовани хора, представители на свободни професии, представители на умствения труд.

Интелигенцията притежава свой специфичен характер на труд и начин на живот. Тя е силно индивидуалистична и е неспособна към дисциплина и организираност. Тези черти я диференцират от останалите обществени прослойки. Интелигенцията е зависима от условията на нейния живот, от начините на препитание, които я приближават към дребнобуржоазния светоглед и съществуване (самостоятелна работа или в малки колективи).

Основната обществена функция на интелигенцията е развитието на културата – както духовната, така и материалната – и използването на постиженията й в различните области на производството и обществения живот.

Интелигенцията е социална прослойка от хора на професионалния умствен труд с висока квалификация, изискваща специално образование, съсредоточено върху развитието на културата и нейното практическо използване при изпълняване на особено сложни обществени функции.

Интелигенцията се асоциира с високо ниво на професионализъм, трудолюбие, интелектуалност, нравственост, гражданственост, естетичност и социална чувствителност.

„Да се смесват „Интелектуалните сили“ на народа със „силите“ на буржоазните интелигенти е неправилно. За пример ще взема Короленко: аз неотдавна прочетох неговата, написана през август 1917 година, брошура „Война, отечество, човечество“. Короленко е най-добрия от „околокадетските“, почти е меншевик. А каква гнусна, подла, мерзка защита на империалистическата война, прикрита със сантиментални фрази! Жалка мижитурка, пленена от буржоазни предразсъдъци! Заради такива господа 10 000 000 са убити в империалистическата война – работа, заслужаваща подкрепа (работа, при всички сантиментални фрази „против“ войната), а гибелта на стотици хиляди в справедливата гражданска война срещу помещиците и капиталистите предизвиква ахкания, охкания, въздишки, истерии.

Интелектуалните сили на работниците и селяните ще израстват и укрепват в борбата за сваляне на буржоазията и нейните съучастници, интелигентите, лакеи на капитала, възприемащи се за мозъка на нацията. На практика, това не е мозък, а лайно!“ (В.И. Ленин, Из писмо до А. М. Горки от 15 септември 1919 года, „Полное собрание сочинений“, издание пето, Изд-во за политическа литература, 1978 г. т. 51, стр. 48-49).

 

Павел Иванов

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,712 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

април 2015
П В С Ч П С Н
« Март   Май »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: