Вие четете...
Новини, International

Евродепутати срещу властта в Украйна

image002Депутатите-комунисти от Европейския парламент решително осъдиха продължаващите опити за забрана на Комунистическата партия на Украйна, а също и закона за забраната на пропаганда на комунистическата идея и символика, приети неотдавна по инициатива на реакционното украинско правителство, което открито си сътрудничи с фашистки партии и се опира на създадените от тях въоръжени банди.
Европейският депутат Костас Пападакис – член на Комунистическата партия на Гърция, каза:

„След неуспеха да забранят Комунистическата партия на Украйна по съдебен път, властта в Украйна, мълниеносно и демонстративно, малко преди 9 май – 70-годишнината от Победата на народите над фашизма, прие закон, който, въпреки историята, използва неприемливата концепция, налагана от ЕС, отъждествява комунизма с фашизма и забранява пропагандата на комунистическата идея.

Този закон е насочен изключително към това – да заглуши гласа на комунистите, заставащи срещу империалистическата интервенция от страна на ЕС, САЩ и НАТО в Украйна.

В това време, когато продължава съдебното разглеждане на иска за забраната на КПУ и е започнало преследване на нейния лидер Петро Симоненко, украинската власт на законодателно равнище героизира фашистите от т.нар. УПА (Украинска въстаническа армия), която е действала по време и след Втората световна война.

При това реакционното правителство на Украйна се ползва с помощта на фашистките партии и техните въоръжени престъпни формирования, което още веднъж се потвърждава от неотдавнашното назначение на Дмитрий Ярош, ръководителят на нацистката организация „Десен сектор“, на длъжността съветник на Министъра на отбраната в Украйна.

Освен това, властите се стремят да потушат всяко инакомислие.

– Арестуван е Александър Бондарчук, който се преследва под предлог, че той „косвено нарушава териториалната цялост и независимост на Украйна“ със своите статии във вестник „Работническа класа“.
– Службата по безопасност на Украйна в продължение на 8 часа е разпитвала Петро Симоненко, Първи секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Украйна.

– Премълчава се изчезването на журналиста и издател Сергей Долгов от редакцията на вестник „Искам в СССР“, който е бил похитен от представители на въоръжените групировки, които си сътрудничат със сегашната власт.

Рязкото влошаване на социално-икономическото положение на трудещите се в Украйна, подготовката за въоръжена ескалация на Изток се случват заедно с антикомунистическите гонения“.

В края на изказването си гръцкият комунист зададе на Върховния представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини следните въпроси:

„Как Върховният представител се отнася към антикомунистическия закон, приет от украинските власти, и горепосочените антикомунистически гонения, насочени към забрана на Комунистическата партия на Украйна?

Включени ли са антикомунистически закони и съдебни преследвания, подобни на гореописаните примери, в Списъка от реформи, финансирани в съответствие с Меморандума между Украйна и Европейския съюз от бюджета на ЕС в размер на 1 800 000 000 евро?“

Прес-център на СКБ

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,303 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

април 2015
П В С Ч П С Н
« Март   Май »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: