Вие четете...
Документи, Новини, International

Комунизмът не е догматизъм, класовата борба не е тероризъм

1146С тази кратка статия Политическото бюро на Съюза на комунистите в България отговаря на всички онези „другари“, които, въпреки годините си, не правят разлика между марксизъм и догматизъм и които открито си позволяват да демонстрират подкрепата си за откровено терористични актове, внушавайки, че това е форма на някаква“революционна борба“.

Марксизмът (комунизмът) има за цел да овладее съзнанието на масите, за да извърши Революция в обществено-икономическото развитие, а не да всява страх, омраза и негодувание сред обикновените хора.

Всеки който не споделя това мнение и пропагандна практика е антикомунист по същността на своите разбирания и действия и е вреден за комунистическата идея.

Ние не сме догматици, ние сме марксисти-ленинисти!

Догматизмът е метод в мисленето, при който определени възгледи се превръщат в закостенели изводи, използващи се без оглед на конкретните условия в живота.

Догматизмът тълкува всички истини като абсолютни.

В комунистическия светоглед е приета практиката на диалектическото мислене. Комунистите смятат, че истината може да бъде разбрана само като непрекъснато единство и борба на противоположностите, на абсолютното и относителното. Такъв подход предполага обогатяване и развитие на всички истини и конкретен подход към приемането им в практиката. Марксизмът изисква „…да се попречи на превръщането на науката в догма в лошия смисъл на тази дума, в нещо мъртво, застинало, закостеняло…“ (Ленин, В. И.).

Марксистката, материалистическата диалектика с нейния принцип, че „абстрактна истина няма, истината е конкретна“ е явен антипод на метафизическото разбиране за догматизма.

Догматизмът в работническото движение се характеризира с откъсване от живота, от конкретната историческа обстановка в цялата й сложност, многообразие и непрекъсната променливост, с игнорирането на такива тенденции или такива черти на работническото движение, които представляват специфична особеност на един или друг период, на едни или други условия за действия на работническата класа в различните страни.

Догматизмът е присъщ както на десния опортюнизъм, така и на опортюнизма на „левичарите“, който на практика се размива в политически авантюризъм. Ревизионизмът на лидерите от Втория интернационал до голяма степен е свързан с догматичното разбиране за марксизма. Опортюнистите от Втория интернационал превърнаха в мъртва догма казаното през 1847 г. от Фридрих Енгелс и поддържано по-късно от Карл Маркс положение за това, че социалистическата революция може да победи едновременно във всички най-развити капиталистически страни от света. Ленин, показвайки неравномерността на икономическото и политическото развитие на капитализма в епохата на империализма, доказа, че социалистическата революция може да победи първоначално в няколко или дори само в една, отделно взета капиталистическа страна.

Марксистите винаги водят борба срещу всякакви прояви на догматизма. При тази борба те различават догматичните грешки на някои участници в революционното движение, произтичащи от тяхната политическа неопитност и незрялост или от неумението им да определят тактическата линия с оглед на промените в политическата обстановка, от догматизма на враговете на марксизма-ленинизма, опитващи се да използват отделни марксистко-ленински твърдения за цели, които нямат нищо общо с марксизма-ленинизма (напр., като не могат да поставят граница между „тероризма“ с анархистичен уклон и революционната борба и подкрепят необмислени, макар и справедливи, действия, които впоследствие се превръщат в повод за разгром на комунистически и антикапиталистически организации и структури. / б. ред.).

На международното съвещание на комунистическите и работническите партии от 1969-та година беше подчертано, че комунистите „…последователно ще отстояват своите принципи, ще се стремят към тържеството на марксизма-ленинизма, ще се борят в съответствие с конкретната обстановка срещу дясно- и ляво-опортюнистичните изкривявания на теорията и политиката, срещу ревизионизма, догматизма и левосектантския авантюризъм“.

по БСЭ

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,712 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

април 2015
П В С Ч П С Н
« Март   Май »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: