Вие четете...
Новини

Стачка в Ямбол – работниците от „Язаки България“ поведоха борба срещу капиталистическата експлоатация

zx620y348_734978Работници започнаха ефективна стачка в най-голямото предприятие в Ямболска област и едно от най-големите в страната -„Язаки България“ град Ямбол.

В предприятието работят близо 4 хиляди души.

Стачката започна в 6 часа тази сутрин.

Стачката е следствие продължаване на тежките нарушения на Кодекса на труда, констатирани от Инспекцията по труда, бруталните действия по блокиране на стачката и непостигане на резултат от неколкократните преговори с работодателя по основните искания, подчертават от синдиката.

Стачкуващите има шест искания: Увеличение на основните работните заплати с 50% чрез включване на допълнителното нормено заплащане „бонус ефективност“ в нея, с което да се прекрати нарушението на чл. 247 от Кодекса на труда – основна заплата на повременно заплащане и допълнително заплащане на норма; Премахване на дискриминационното отнемане на част или на цялото от допълнителното заплащане при болнични три и повече дни месечно, с което работодателят фактически си удържа парите за болнични; Въвеждане на допълнително заплащане за работа на три смени; Въвеждане на допълнително заплащане за работа на сумирано изчисляване на работното време; Осигуряване на условия за синдикална и подписване на колективен трудов договор.

Извършените преди празниците уволнения на синдикални членове и бруталното нарушаване на закона и обругаване на синдиката за справедливите и законните му искания чрез противозаконни действия – контраподписка, събирана с насилие над тежко експлоатираните работници и множеството платени публикации преляха чашата и направиха по-нататъшните преговори проблемни на този етап.

Заплахите на работодателя, че може да закрие производството, както и масовите му платени публикации за постижения му в масмедиите, не могат да се сравняват с тежкото износване на работниците – физически и психически, доказателство за което е, че за 8 години съществуване на дружеството – 8000 души са напуснали предприятието, допълва се още.

„Човекомелачката „Язаки България“ трябва или да спазва трудовите стандарти и да заплаща достойно труда или да спира. Крайно време е управляващите да разберат, че не може да има заетост на всяка цена и да престанат да я толерират като раздават награди, а в същото време си затварят очите за тежките нарушения и експлоатация в предприятията“, призовават работниците.

Междувременно грубото погазване на трудовото законодателство в „Язаки“ продължава – на част от машините, един час след началото на стачката работодателят е организирал локаут в нарушение на чл. 20 и 21 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, въпреки подписаното споразумение по чл. 14 от същия закон.

Общият работнически синдикален съюз, Съюзът на комунистите в България и Движение „Че Гевара“ подкрепят справедливите искания на работниците и апелират цялото общество да подкрепи борбата за достоен труд и заплащане в „Язаки България“.

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,295 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

март 2015
П В С Ч П С Н
« Февр   Апр »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: