Вие четете...
Новини, International

На следващия ден

usa1tsiprasСкоростта, с която гръцката СИРИЗА формира правителство с АНЕЛ, потвърждава оценката на комунистическите партии от Европа, че е съществувала предварително коментирана обща база за управление между участниците. А кръгът на „подкрепящите“ депутати и партии е доста по-широк и гарантира капиталистическото статукво в Гърция.

Вместо Ципрас да се опитва да убеди хората, че веднага след изборите „всичко се променя“, той трябва да се изправи пред реалността, за която говореха комунистите през цялото време на предизборната борба, че непопулярните ангажименти пред ЕС и кредиторите ще останат и ще бъдат отстоявани от правителството на СИРИЗА-АНЕЛ така, както го правеше правителството на НД-ПАСОК.

Тези ангажименти ще бъдат реализирани и от новата коалиция, дори и ако има промени в договореностите на Гърция с ЕС. От тази гледна точка, правителството няма да започне никаква промяна на политиката в полза на хората.

Посоката е ясна. Подобно на предишните правителства, СИРИЗА обещава да вземе мерки, за да помогне за възстановяването на капиталистическата икономика. В този контекст ще се договори и регулиране на дълга, за да се гарантира, че парите ще бъдат разпределяни чрез държавата и банките. Ципрас ще демонстрира „приемственост“ в управлението и всичко за дълга и бъдещите заеми ще бъде решено в съгласие с ЕС, еврозоната и МВФ.

Политиката на СИРИЗА минава и през живота на обикновените гръцки семейства. В тази програма се забелязват единствено опити за рециклиране на крайната бедност и ще се подхвърлят трохи на хората, за да може да постигнат „Реконструкция на развитието“ на страната. Но преимуществата на капитала ще останат, ще останат привилегиите за богатите, ще остане недостигът и мизерията, защото капитализмът може да съществува единствено върху мъката и сълзите на обикновените хора. В този контекст ще се изпари и малкото, което днес новите управляващи обещават.

Новата коалиция е и „залог“ за минимални и измамни надежди, с които гласува и голяма част от работническата класа в Гърция. Коалицията ще се опита да засили политиката за управление на бедността, за да гарантира подкрепата за популизма си.

Комунистите от Европа не могат да ръкопляскат на правителството на СИРИЗА. Не могат и да го толерират. Солидарността, съюзът на народа срещу монополите и капиталистическата система минава през отказ от всякакви илюзии и псевдолеви надежди. Истината за преодоляване на кризата, за преодоляване на бедността и мизерията е в засилването на общественото противопоставяне на експлоатираните срещу експлоататорите, на бедните срещу богатите, на работещите срещу мързеливите, на създаващите срещу консуматорите – в битката за социализъм, в която капитализмът трябва да бъде премахнат.

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,295 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2015
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: