Вие четете...
Новини

Комунистите на САЩ: 10 събития, даващи надежда

usa_protest-470x313Американските комунисти правят изводи за изминалата 2014-та година. Те публикуваха списък с десет събития, които помогнаха на хората да вдигнат по-високо червеното знаме на надеждата в САЩ.

1) Борбата на работниците от заведенията за бързо хранене за повишаване на заплатите. Два пъти през изминалата година работниците от сферата на бързото хранене обявяваха стачка, която обхвана цяла Америка. Движението продължава да нараства, а заедно с него расте и силата на нов профсъюз, който вдига боевия дух на обикновените американци.

2) Раждането на ново движение против расовата дискриминация. Хора от различни частни на САЩ се вдигат срещу убийството на чернокожите от полицията. „Аз съм без оръжие, не стреляйте“ (#HandsUpDontShoot) и „Аз не мога да дишам“ (#ICantBreathe) се превърнаха в колективен вик на истинското масово движение, нараснало до безпрецедентни мащаби.

3) Победата на Рас Барак, получил подкрепата на профсъюзите, на изборите за кмет на Нюарк. Той влезе в редиците на прогресивните американски политици, защитаващи правата на трудещите се, какъвто е и кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, който се грижи за бездомните, за обществените училища, за медицинска помощ за хората без здравни осигуровки.

4) Подписването от президента Обама на закон, който реформира миграционната система. Той ще позволи на 5 милиона нелегални мигранти, живеещи в САЩ, да избегнат депортацията и да легализират пребиваването си в САЩ.

5) Участието на кубинските лекари в борбата с Ебола. Решението на Куба да изпрати стотина лекари, медицински сестри и други медицински работници в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея за противодействие със страшната болест стана безпрецедентен акт на хуманизъм, показващ благородството на социалистическата република.

6) Борбата за повишаване на минималните заплати. Искането да се повиши минималната часова трудова ставка до 15 долара бе съпроводено с масови акции и започва да постига целите си. Няколко градски съвета са били принудени да вземат решение за вдигане на работните заплати на работниците, което още веднъж показва, е „Правата не се дават, правата се вземат“.

7) В Масачузетс, Ню Джърси и Оукланд гражданите успяха да постигнат въвеждане на норми, които задължават работодателите да изплащат болничните листове.

8) Съживяване на борбата за опазване на природната среда. Договорът за ограничаване на антропогенното въздействие, подписан от САЩ и Китай, стана голяма крачка напред, която, без съмнение, беше инициирана от протестите в Ню Йорк през март 2014 г.

9) Възстановяване на дипломатическите отношения между САЩ и Куба. Решението на Обама да нормализира отношенията с Острова на Свободата не може да не се приветстват. Следващият етап е пълното премахване на блокадата.

10) Провалът на фракинга. Решението на губернатор Куомо да забрани добива на нефт чрез хидравлично разбиване на пластовете, което нанася голяма вреда на околната среда, беше крачка на отговорност. Надяваме се, че и другите региони в САЩ ще последват примера на Ню Йорк по този важен въпрос.

„Нека се надяваме в тези празнични дни“ – пишат американските комунисти. „Да посрещнем Новата година с надежда за бъдещи победи!“.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,712 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2015
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: