Вие четете...
Новини, International

5 черти на руския капитализъм през 2014-та година

russia_capitalism-470x313Черта №1 – Санкциите
Малцина вярваха, че те ще ударят толкова силно руската икономика. Санкциите започнаха постепенно – в наалото засегнаха тесен кръг лица, после – разшириха обхвата си, а след това – удариха държавните компании. Русия отговори с ответни санкции. В условията на продуктова зависимост на страната от чужбина и при липсата на руски стоки и услуги, без които Европа и САЩ не могат да преживеят, доведе до влошаване на икономическата ситуация. Свободно падащата рубла потвърди тежестта на ситуацията.

Черта №2 – „Няма какво да дадем на света“
Провалената външна политика е свързана не с това, че Путин или Лавров неправилно са пресметнали украинската главоблъсканица. Работата дори не е в интересите на Белия дом и НАТО към привличането на „Незалежната“ (тя си е при тях отдавна).
Съвременна Русия, за разлика от СССР, не разполага с алтернатива, която да й позволи да намери съюзници, единомишленици. Някакъв специален път и посока? Как да привлечеш другите страни с твоята руска уникалност. Традиционни ценности? За наивниците. Русия – лидерът по аборти, самоубийства, жестоки престъпления – еталон за наравственост?! Може би с някакво оригинално и добро икономическо устройство? Като олигархично-компрадорския (по форма – държавен) капитализъм, например.
Остава да се разчита на империалистическия подход: да се „измъкнат“ територии от съседите или да се спомогне за дестабилизацията на положението им, като се държат най-слабите пригранични държави в помощта на проникналия в тях руски бизнес.

Черта №3 – Прибежки до Пекин
В геополитически план това е най-важният успех. Имаме предвид договора за строителството на газопровод в Китай и доставянето на „синьо“ гориво по него. Руският „елит“, ограбен от Запада и санкциите, побягна на Изток. Да, Русия не е воювала с Китай (ако не смятаме пограничните сблъсъци при Мао). Но не трябва да се забравя, е КНР – това не е просто пазар от милиард и половина души, а също и специфичес мироглед, идеология, която, между другото, не предполага изграждането на честни отношения със съюзниците. Партньорът е само средство за постигане на резултат, а когато нуждата от него отпадне, то „комунистическият брат“ ще се разведе с Руската федерация, прибирайки при това джакпота за руска сметка.

Черта №4 – Популизмът като спирачка
Желанието Русия да бъде най-силната, да отмъсти за разбиването на СССР и за контрареволюцията, да стане свръхдържава и да не допусне Обама в селската тоалетна – това не е загуба на разсъдък и не е резултат от пропаганда, а подсъзнателно желание, намерило път навън, като отнася „покрива“ по пълната програма. Сериозният анализ няма да охлади температурата в душата на руснаците – това ще направят последствията, които вече се забелязват в ежедневието. Да бъдеш патриот в социалните мрежи и на дивана пред телевизора е много лесно. Но да купуваш елда за 60 рубли килото – това е ужас! Вървейки по този път, гражданинъ неизбежно се приближава до несъответствието между официозната риторика и окръжаващите го реалности. Казват, че детските болести трябва да преболедуват през детството. В този случай ще трябва да се почака, докато тези болести се преболедуват в напреднала възраст.

Черта №5 – Бездънното пропадане на опозицията
Руската политическа „опозиция“ вече толкова пъти се дискредитира, особено през 2014-та, че понятието „окончателно“ се превърна в нещо крайно разтегливо. Днес опозицията не успява да предложи нищо повече от това, което предлага Кремъл.
Трудно ли е да се очаква в тази ситуация нарастващи желания сред гражданите за демонтаж на капитализма?

***
Чуват се гласове: „Народът нищо не разбира. Народът нищо не иска да знае“. Дори и да приемем този възглед, не трябва да се отайваме. Русия с пълна скорост се движи към момента на скъсване с илюзиите. От тях ще трябва да се избавим всички, в това число и онези, които стоят на крайни позиции. Няма да бъде леко. Меко казано. Но да живеем в носталгия по това, което няма да върнем, или да се държим като разтопено масло под лъчите на „огромното Западно слънце“ – и двата варианта звучат нелепо.
Никой не може да попречи така да мисли който и да е отделно взет човек, но този начин на мислене не става за „пътеводна звезда“ пред една огромна държава.

К. Н.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2015
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: