Вие четете...
Новини, International

Геополитическите заплахи през 2015-та година

global-warmingГеополитическите конфликти, които завладяха капиталистическите пазари през 2014-та година, едва ли ще затихнат през настоящата и пред инвеститорите се изправя сянката на нов нестабилен период.

Русия
Взаимоотношенията на Русия със Запада днес са най-лошите от времето на падането на Берлинската стена, а нейната икономика балансира на границата на кризата, обусловена от сриването на цените на нефта и колебанието на рублата. Трудно е да се твърди, какъв изход от тази ситуация ще намери президента на капиталистическа Русия Владимир Путин.
Интересен факт е препоръката на Алан Хигинс от Coutts, който съветва да се купуват руски акции и да се играе срещу западния политико-икономически консенсус.

Ислямската държава и Талибан
Формирането на Ислямска държава в Ирак и Сирия, която днес се приема за най-могъщата терористична групировка, след завладяването на банките и иракските нефтени находища от нейна страна, се превърна в един от ключовите моменти на 2014-та. През декември, след като в Сидни беше убит въоръжен терорист, който беше свързан с Ислямската държава, екстремисти от Талибан атакуваха училище в Пакистан.
Ливан, Йордания и Турция се намират под пряка заплаха, заради конфликта в Ирак и Сирия, и съществува вероятност от нарастване на напрежението на израелската граница.

Китай
Някои специалисти, като Алистър Нютън, смятат, че може да станем свидетели на нарастване на териториалния конфликт между Китай и Япония, или Индия.
Сблъсъците на китайско-индийската граница са от столетия, а Индия разполага погранични застави на територията на подконтролната й област Арунаал Прадеш. Не стихват и разприте между Китай и Япония в Южно- и Източно-китайско море. Тези държави, обаче, се намират в процес на важни икономически реформи, затова е малковероятно, е те ще пожелаят да се впуснат в скъпоструващи териториални конфликти със съседите си.
Очаква се, че неуспешните икономиески реформи в Китай могат да доведат до по-агресивна външна политика, но докато икономиката на страната остава стабилна, властите ще запазят своята сегашна политическа позиция.

Изборите в Европа
През 2015 година са планирани парламентарни избори в Гърция, Великобритания, Испания, Португалия, Финландия и Полша. Очакват се извънредни избори в Ирландия.
Ако във Великобритания и Испания, двете най-важни страни в икономически и политически план от Еврозоната, действащите правителства не успеят да съберат мнозинство, десните партии може да вземат властта в ръцете си. Такъв възход на национализма и закрепване на анти-ЕС-есовските настроения ще бъдат най-сериозният риск за региона от времето на дългова криза в Еврозоната.

Повече от видно е, че вътрешнокапиталистическите противоречия се изострят и придобиват центробежен характер, разрушавайки идеята за общ пазар. Националният капитал губи печалби и се опитва да компенсира тези загуби със засилване на експлоатацията над народите си. Това неизбежно ще предизвика сътресения, които могат да оттласнат махалото на историята в посока, разрушителна за сегашните капиталистически режими, и да хвърлят редица държави в преки военни действия, в религиозни конфликти и расово-етнически сблъсъци, целящи разширяване на пазари и спасяване на капиталистическата диктатура по света.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,617 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2015
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: