Вие четете...
Новини, International

Кубинската революция даде началото на исторически завой в съдбата на Латинска Америка

64271_600На 1-ви януари прогресивната световна общественост отбелязва 56-тата годишнина от победата на Кубинската революция. Кубинската революция е събитие, разгърнало нова страница в историята на Америка.

Тя отвори пред кубинския народ пътя към свободата, независимостта и социализма, доведе до създаването на първата социалистическа държава в Западното полукълбо, стана важна брънка в летописа на световното освободително движение. Нейната победа беше застлана с дългия и труден път на поколения кубински революционери – самоотвержени борци за свобода.

Революцията, извършена на 1-ви януари 1959-та година, е последният етап от процеса на тази освободителна борба.

Диктаторският капиталистически режим на Фулхенсио Батиста, дошъл на власт в резултат на държавния преврат от 10 май 1952-ра година, способства за запазване на корупцията и пороците, присъщи на предишните капиталистически правителства, за разбойническото ограбване на държавната хазна, за пилеенето на средства, предназначени за пенсионното обезпечаване на трудовите хора, за политическа корупция; започна най-жесток и кървав терор, какъвто историята на Куба не познаваше.

В тази сложна и безнадеждна ситуация група прогресивно настроени младежи пристъпи към създаването на нелегална политическа организация, независима от традиционните партии, с цел подготовката за въоръжено народно въстание срещу тиранията. В нея влязоха млади хора – работници, служители, студенти, селяни, а начело на тази организация застана младият политически работник Фидел Кастро.

В ранната утрин на 26 юли 1953-та година около 50 въстаници започнаха щурма на Монкада. Въпреки безграничния героизъм, проявен от революционерите, те претърпяха поражение – силите бяха твърде неравни. Голяма част от нападателите беше арестувана от войниците,много от тях – зверски убити, останалите – предадени в ръцете на капиталистическия съд. Щурмът на Монкада даде началото на кубинската революция. Обстановката в страната започна да се променя. На политическата арена се появи нова прогресивна сила, а Фидел Кастро се прояви като безспорен ръководител на започналия революционен процес.

Намиращи се в затвора, Фидел и неговите другари слагат основата на нова политическа организация. В чест на героичните събития пред стените на Монкада тя получава името „Движение 26 юли“. Под натиска на обществеността капиталистическата диктатура беше принудена да амнистира въстаниците. Излизайки от затвора и убеждавайки се, че легалната борба е невъзможна, те се насочват в Мексико, където под ръководството на Фидел Кастро започват подготовката за ново въоръжено въстание. На 2-ри декември 1956-та година с яхтата „Гранма“ не територията на Куба в провинция Ориенте пристига революционен отряд в състав от 82-ма души, начело с Фидел.

В първите дни отрядът на Кастро претърпява неуспех. Той е обкръжен от войската на Батиста и е разпръснат. Но около 20 човека на малки групи успяват да се скрият в планината Сиера Маестра. Постепенно числеността на отряда, поличил подкрепата на местното население, се увеличава. Той започва да удържа победа след победа в схватките с войската на противника. Авторитетът на Фидел и на партизанското движение неизменно нараства.

Дните на кървавия капиталистически режим са преброени. В края на ноември 1958-ма година започват решаващите битки. На изток основните партизански сили слизат от планините. На 1-ви януари 1959-та година войска под командването на Фидел Кастро и Раул Кастро влиза в Сантяго. В това време на запад въстаниците, начело с Че Гевара и Камило Сиенфуегос приближават Хавана.

Свалянето на капиталистическия режим откри нова страница в историята на Куба. Победата, удържана на 1-ви януари, стана историческо събитие и завинаги сложи край на 450-годишното колониално и неоколониално капиталистическо робство и подтисничеството над трудовите хора и над целия народ; край на вековете глад, безработица, дискриминация, произвол, престъпления и невежество.

1959-та година стана Година на свободата за Куба. С края на капиталистическата диктатура на Батиста се откри народно-демократичния, аграрен и антиимпериалистически етап на Кубинската революция. За пръв път в историята на страната властта премина в ръцете на политическия съюз на народа. Ръководна роля в него беше дадена на работническата класа и на трудовите селяни, които се представляваха от победоносната Въстаническа армия и нейното революционно ръководство. Групата революционери, начело с Фидел Кастро, изразяващи интересите на народните маси и опиращи се на тях, започна последователна борба за ликвидиране на чуждото потисничество и социалната несправедливост.

Опирайки се на подкрепата на силите на международния социализъм, Куба отстоя своето право да бъде първата социалистическа стана в Латинска Америка и ознаменува историческата промяна в своята съдба, откри нов етап в развитието на революционното движение в тази част на света.

Днес революционна Куба е защитник на социалистическото движение не само в Латинска Америка, но и в цял свят. В условията на предателското разрушаване на Съветския съюз и на източноевропейския социализъм, които оставиха Острова на Свободата сам и практически лице в лице с недемократичната пазарно-икономическа и военнолюбива политика на САЩ, Куба успя не само да докаже жизнеспособността на социалистическата система, но и да даде пример за алтернатива на капитализма на много страни от латиноамериканския континент.

Цялата прогресивна общественост днес отбелязва поредната годишнина от победата на Кубинската революция с още по-голямо въодушевление, което се засилва и от факта, че преди няколко дни, най-накрая, се увенча с успех борбата на целия кубински народ и на верните му приятели от цял свят за освобождаване на заточените в САЩ последни членове на „кубинската петорка“ – кубинските патриоти, осъдени от капиталистическата диктатура на САЩ по лъжливо обвинение в шпионаж и тероризъм.

Ние, представителите на Съюза на комунистите в България и Движение „Че Гевара“, искрено поздравваме всички кубински другари, всички привърженици на социализма от цял свят с годишнината от победата на революцията в Куба. Куба за всички нас е пример за вярност към социалистическите идеали и за убеденост в тържеството на идеалите на революцията.

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,303 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

януари 2015
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: