Вие четете...
Новини, International

ККЕ: Народът не трябва да бъде обикновен зрител

foto-15noe10athina19Атина, Гърция. Както е известно, коалиционното правителство на партиите Нова демокрация и ПАСОК ускори процедурата за избиране на президент на Републиката, която трябваше да започне през февруари 2015 година. За общ кандидат за поста президент на страната от НД и ПАСОК е издигнат Ставрос Димас, член на ръководството на Нова демокрация.

Правителството твърди, че е необходимо да се избере президент на Републиката, за да продължи плавно реализирането на антинародните – антиработниески мерки, водещи страната по пътя на капиталистическото „развитие“, което едва ли ще е от полза за всички гърци.

От своя страна най-голямата опозиционна партия – новата социалдемократическа партия СИРИЗА застава за предсрочни избори. Тази партия твърди, че за да застане на пътя на „развитието“ се изисква „ляво правителство“, което да е сформирано от СИРИЗА. Според твърденията на тази партия, такова правителство ще провежда друг тип управление на икономиката, (запазвайки участието на страната в ЕС, в еврозоната и, разбира се, в НАТО), реализирайки овехтелите социалдемократически идеи на кейнсианството и икономическия „модел“ на Барак Обама.

На 17 декември парламентът не успя да избере президент на Републиката. Кандидатът на управляващата коалиция Ставрос Димас не получи нужните 200 гласа в парламента. Президентът в Гърция се избира от депутатите. Ако страната не си избере държавен глава на следващите 2 тура (на 23 и 29 декември), парламентът ще бъде разпуснат и ще се обявят извънредни парламентарни избори.

Макар двупартийното правителство днес да има само 155 депутати (127 „консервативната НД и 28 социалдемократическата ПАСОК), то смята, е може да получи подкрепата на значителна част от независимите депутати. Освен това правителството очаква подкрепа от някои парламентаристи от състава на двете малки партии АНЕЛ и ДИМАР, които в случай на провеждане на нови избори може и да не минат 3-процентната бариера и да не излъчат депутати. Но тези партии взеха решение да не подкрепят за предложения кандидат Димас.
Социалдемократическата партия СИРИЗА няма да гласува за кандидат аза президент, защото настоява за провеждане на предсрочни парламентарни избори.
Фашистката „Златна зора“ също заяви, че не подкрепя издигнатия кандидат.

Комунистическата партия на Гърция в своята позиция отбеляза, че тя, както и преди, няма да гласува за избирането на президент на Републиката, независимо от кандидата, тъй като конституционната роля на тази институция се свежда до утвърждаването на антинародни закони, приети от парламента и правителството. Едновременно, КПГ посочва, че ,избирането или неизбирането на президент, няма да реши нито един народен проблем, че буржоазните правителства, дори когато се наричат „леви“, не гарантират възстановяването на огромните загуби от народните доходи и застават за продължаването на същия път – за капиталистическа икономика, за участието на страната в империалистическите същзи на ЕС и НАТО. Този път още повече ще влоши положението на трудещите се.

КПГ призовава работническата класа и другите народни слоеве да влязат в борбата за премахване на всички антинародни закони и компенсиране на загубите на народния доход. Народът не трябва да остава зрител на събитията, следва да подкрепя КПГ навсякъде, да подпомага усилията по реорганизиране на работническо-народното движение. За да може да се открие пътя за единствения изход в полза на народа – за измъкване от оковите на ЕС и НАТО, от веригите на монополите, сменяйки не само правителството, но и управляващата класа, като чрез обобществяване средствата за производство и приемане на централизирано планиране се установи народно-работническа власт.

Източник: ККЕ

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

декември 2014
П В С Ч П С Н
« Ноем   Ян »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: