Вие четете...
Новини, International

Проведе се 16-тата Международна среща на комунистическите и работнически партии

ANTIPROSOPEIA-KKE-STON-ISHMERINO-13.jpg_205347674От 13 до 15 ноември в Гуаякил (Еквадор) се проведе 16-та международна среща на комунистическите и работнически партии с тема „Ролята на комунистическите и работническите партии в борбата против империализма и капиталистическата експлоатация, които пораждат кризи, войни, подпомагат възраждането на фашистки и реакционни сили. За правата на трудещите се и народите, за национална и социална еманципация, за социализъм“.

В работата на срещата взеха участие представители на 53 партии от 49 страни.

В хода на работата представителите на комунистите отбелязаха, че и днес в много страни по света продължават убийствата, терора и заплахите срещу комунисти, профсъюзни дейци и активисти на народните движения. Те изразиха солидарност с комунистическите партии и движения, работещи в нелегалност, с подложените на антикомунистически преследвания и забрани.

Участниците потвърдиха интернационалната си солидарност със социалистическа Куба и нейния народ и обещаха да засилят своите действия, насочени към премахване на престъпното ембарго, наложено от САЩ и за отмяна на общата позиция на ЕС срещу Куба.

Срещата осъди продължаващата империалистическа намеса и заплахите срещу Венецуела и нейния народ.

Делегатите осъдиха военното присъствие на САЩ, НАТО и ЕС в региона и настояха за премахване на всички чужди военни бази и, на първо място, незаконната военна база на САЩ в Гуантанамо.

Срещата отбеляза необходимостта от обмен на информацията и опита в борбата на комунистите, укрепване и продължаване на сътрудничеството и съвместната дейност, укрепването на пролетарския интернационализъм, а също и използването на опита на Международните срещи на комунистическите и работническите партии.

На срещата се обсъди и развитието на капиталистическата криза, промените в международната империалистическа система и изострянето на междуимпериалистическите противоречия, опасността от мащабни империалистически войни и интервенции. Обсъден беше и хода на класовата борба и задачите, стоящи пред комунистите.

Подчерта се, че кризата показва историческото остарелия характер на капиталистическата система.

Отчете се отслабването на САЩ, ЕС, Япония и засилването на растящите се капиталистически страни. Изострянето на противоречията и конфликтите в Източното Средиземноморие, Персийския залив, Каспийско море, Африка и държавите от Тихоокеанския регион. Нараства империалистическата агресия и се задълбочават междуимпериалистическите противоречия, което води до войни и заплахи от широкомащабен конфликт на регионално и световно ниво, както показват събитията в Украйна, Източното Средиземноморие, Близкия Изток и др.
Засилват се авторитаризмът, държавните репресии, антикомунизмът, буржоазният национализъм и шовинизмът. Демокрацията се изпразва от съдържание. Капиталистическата система става все по-реакционна и монополистична. Набира сили фашизмът, нарастват фашистките тенденции, които се използват в най-силна степен от империалистическите държави.

Засилва се експлоатацията и икономическото неравенство, концентрацията и централизацията на капитала.

Отбеляза се необходимостта от засилване на работническото класово движение за защита на правата на работещите безимотни и малоимотни слоеве. От засилване на идеологическата борба срещу буржоазната идеология и фашизма.

Пресцентър на СКБ

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2014
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: