Вие четете...
Новини

Мисли и идеи за работата към комунистическото обединение

KommunistДругари!

Комунистическото движение в България страда от разпокъсаност и това се признава от всички комунисти като отрицателен факт, възпрепятстващ пълноценната пропаганда на комунистическите идеи и сплотяването около тях на широките народни маси. На първо място страда работата по изграждане на класово съзнание в редовете на наемните работници. В България липсва голяма комунистическа партия, която да изразява интересите на народа.

Опитите за организационно обединение до този момент не са се увенчали с успех и не са довели до създаването на такава партия.

Моето мнение е, че пътят към обединение на комунистите минава през съвместни действия и в теорията, и в ежедневната практическа работа.

Донякъде комунистическите партии на много места в страната успешно си взаимодействат при провеждането на различни мероприятия, свързани с отбелязването на исторически дати от комунистическото и работническото движение.  А на последните избори комунистически партии като Съюза на комунистите в България, Комунистическата партия на България и Партията на българските комунисти успяха да постигнат практическо единодействие и се включиха активно в Политическа коалиция „БСП лява България“.

За съжаление, вместо обединение на усилията, все още е факт порочната практика на конкуренция в работата с гражданите, с работниците, с безработните и пенсионерите.
Теоретичната работа на комунистите се води с разпокъсани сили, често без връзка помежду си. Обсъждане на теоретичните проблеми сред на практика не се води. Вследствие на това теоретичната подготовка на комунистите е недостатъчна. Много от нашите другари не могат предметно да разяснят на хората причините за ниското равнище на живота, да разкрият решаващата роля на едрата буржоазия във формирането на апарата на българската държава, нейните закони, несправедливото устройство на обществото. Недостатъчната подготовка понякога кара другарите да се опират на анархо-синдикалистки и други дребнобуржоазни теории, смятайки ги за верни или за комунистически.

Преодоляването на проблемите и недостатъците на комунистическото движение е възможно само при постигането на идейно и организационно единство на комунистите. Всяка комунистическа партия има правото да притежава собствена позиция, както при оценката на миналото, така и в представите си за бъдещото общество, към което се стремим. Но в съвременните условия е назряла необходимостта да се предприемат стъпки към организационното обединение на всички марксисти и ленинисти в България, на всички, които стоят на позициите на научния комунизъм, на хората, които се борят за социализъм, реална демокрация, интернационализъм и атеизъм, в комунистическа партия, която не е ориентирана срещу останалите социалистически и работнически партии, която не вкарва пролетарското движение в някакви сектантски принципи, която си поставя за цел развитието на класовото съзнание сред наемните работници и организацията им в тяхната борба за власт.

Смятам, че организационното обединение трябва да бъде работа не толкова на ръководителите на отделните партии, колкото на комунистите по места, независимо от тяхната организационна принадлежност.

За тази цел се обръщам към всички комунисти, комунистически партии и организации, с молба да обсъдят следните възможни действия:

– Да се сформира група за подготовка на програма за практически действия на комунистите за завоюване на авторитет в съвременното българско общество. Да се води работа по реализиране на тази програма в рамките на комунистическите партии и организации, като се привличат привърженици на комунистическата идея.

– Да започне съвместна работа по подготовка на единен Програмен документ на българското комунистическо движение, като целта е, на първо време, да се уеднаквят политическите документи на различните комунистически партии.

– Изготвеният Програмен документ и основните уставни принципи да бъдат обсъдени във всички организации на комунистическите партии.

– След обсъждането на Програмния документ да се набележат преки стъпки към поетапното обединение на комунистическите организации в България

Призовавам всички комунисти и комунистически организации да разгледат тези предложения и да дадат препоръки за тяхната реализация, след което да се пристъпи към практическа работа.

Павел Иванов,
Председател на ЦК на СКБ

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,602 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2014
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: