Вие четете...
Новини

Време ли е да въведем „ценови“ борд за хранителните продукти от първа необходимост?

hranprodТази статия повдига въпроса за цените на стоките.

Ние, комунистите, бихме искали в днешния ден да видим политика – ясна и отчитаща интересите и на земеделците, и на преработвателите, и на търговците, и на потребителите в сферата на ценообразуването. Подобна практика действа сега в Република Беларус.

Нашият замисъл е не само да се върви към ефективна подкрепа за родния производител, да се защитят интересите на нашите земеделски стопани, да им се даде възможността да припечелят нещо, но и да се ограничи тяхната експлоатация, да не се позволи ръстът на цените за храна да бъде неконтролируем.

Един нов закон може да даде на държавата възможността да влияе върху стойността на хранителните продукти чрез обикновена регулация на търговските надценки, такава каквато съществува и по отношение на електроенергията и водата,  на всички нива – от производителя до продавача.

В момента в България цари пълен хаос и безотговорност в това отношение. Доста хора, наречени „икономисти“, а на практика – пазарни ентусиасти, бълващи откровени глупости, твърдят, че „пазарът може да регулира всичко“. Но, за 25 години, същият този „свободен пазар“ така регулира всичко, че бедният земеделец, производителят преди всичко, няма къде да се скрие и се е отдал на андрешковщина.

Защото, ако изкупуват доматите за 15 стотинки, а после, в магазина, ви ги продават за 2,50 лв., то съдете сами каква капиталистическа „свободна пазарна икономика“ ни е налегнала. В капитализма, уважаеми ентусиасти, няма и не може да има свобода – нито в пазара, нито в мисленето.

Нашето предложение е всеки един българин да знае винаги колко струват продуктите му за хранене и цените във всички магазини да бъдат еднакви.

Това може да стане факт единствено, ако държавата е не само „играч“, но определящ „играч“ на родния пазар. Ние сме задължени да изискаме радикална промяна на ролята на държавата по отношение на ценообразуването и да съхраним нейната активна роля в тези процеси.

Става въпрос за въвеждане на своеобразен „ценови борд“ за хранителните продукти, чиито цени да се определят и контролират от държавна агенция в зависимост от покупателните възможности на населението и инфлационните процеси, чрез законодателно въвеждане на таван на надценките в тази сфера.

Само по този начин, използвайки опита на валутния борд и на работата (поне по закон) на държавната комисия за енергийно и водно регулиране, могат да се отрежат пипалата на „хранителната“ мафия и да се даде сигурност за семейния бюджет на милиони българи.

Надяваме се, че нашите разсъждения и идеи ще предизвикат отклик и рационални коментари, за да изработим по-стабилна мотивация за нашето предложение за въвеждане на ценови борд по отношение на определените и наблюдавани хранителни продукти, които са в т.нар. „потребителска кошница“.

С уважение:
Павел Иванов – Председател на ЦК на СК

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 427,303 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

ноември 2014
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: