Вие четете...
Документи, Новини, International

Изявление на секретариата на Европейската комунистическа Инициатива за продължаващите империалистически интервенции и съперничества

iraq_paidi-082014.jpg_632988540Европейската комунистическа Инициатива изразява дълбоката си загриженост по отношение на войната, която избухна в голям географски мащаб, от Украйна и Югоизточното Средиземноморие към Близкия изток и Африка, с хиляди мъртви и ранени, разселени лица и бежанци. Тези тенденции показват свирепото империалистическо съперничество между монополните групи, които искат да наложат своите интереси чрез силата на оръжието.
Това съперничество се фокусира върху енергийните източници и маршрутите за пренос, които да бъдат контролирани от бизнес групи, от империалистическите сили, в условията на капиталистическата криза. ЕС, този съюз на монополите, играе водеща роля в империалистическата агресия чрез търговски санкции и ограничения, които вместо реакция, в крайна сметка принуждават обикновените хора да плащат повече.
За да се гарантира империалистическата плячката, САЩ, ЕС и НАТО пристъпиха към империалистическа намеса в Украйна, подкрепяйки правителството, изградено от фашистки сили, в антагонизма му спрямо Русия. Продължаващата смъртоносна атака на Израел срещу палестинския народ е подкрепена от САЩ и ЕС и тя предизвикателно сравнява агресора с жертвата, опитва се да заглуши и пренебрегне израелската окупация на палестинските територии и се стреми да криминализира законното право на палестинския народ да се опълчи на завоевателите.
Империалистите използват добре познати, неприемливи предлози, от рода на „хуманитарна помощ и защита на населението“, за да се намесят отново в Ирак с атентати, както и в африканските държави като Мали, Либия, Централноафриканската република, Судан и Чад, с експедиционни сили в името на справяне с ислямистите, които по-рано бяха подкрепени и въоръжени от САЩ, ЕС и техните съюзници.
Европейската комунистическа Инициатива подчертава опасността от промени в границите и разпадането на държави, от една обща военна конфронтация, която ще доведе до нови трудности за хората. Въпреки, че живеят в страни, богати на природни ресурси, хората са обречени да оцеляват в бедност, безработица и война. Причината за това не е нищо друго, освен господството на монополите, освен самата капиталистическа система.

Европейската комунистическа инициатива призовава народите на Европа да засилят борбата си срещу всички империалистическите планове; да изразят на практика своята солидарност с палестинския народ, с всеки народ, който стои под ботуша на империализма; да активизират борбата си срещу ЕС и едрия капитал, за да предявят правото си на собственост върху богатството, което произвеждат.

от Секретариата на Инициативата
22.08.2014

http://initiative-cwpe.org/en/news/Statement-of-the-Secretariat-of-the-INITIATIVE-on-the-ongoing-imperialist-interventions-and-rivalries/

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

август 2014
П В С Ч П С Н
« Юли   Септ »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: