Вие четете...
История, Новини

Единният фронт на социалистите и комунистите – коалиция „БСП лява България“ – се изправя срещу десницата

social-revolutionMедиите вече усетиха, че са свидетели на „ляв бум“. 13 леви и комунистически парии се обединиха в коалиция „БСП лява България“, за да демонстрират своята тактическа зрялост пред опасността от десен властови реваншизъм, който може да прерасне в драстично снижаване на правата на работниците, дребния бизнес и пенсионерите – т.е. на онези хора, които принадлежат към трудовата класа на България.

Социалистическия и комунистически електорат е достатъчно убеден. Той точно знае за кого ще гласува. В това се различава от всички останали гласоподаватели. Онези, които гласуват за социалисти и комунисти, познават добре партиите в левия политически спектър и в момента са облекчени от факта на толкова мащабно обединение. Да бъде разколебан този електорат е загубена кауза. Напротив – електоралната тежест на коалиция „БСП лява България“ ще нараства с всеки изминал ден. На практика няма кой да попречи на обединените леви сили да привлекат още гласоподаватели и да обърнат нагласите до изборите.

Вече се усеща напрежение в „основния“ самообявил се „конкурент“ вляво – дясната социалдемократическа партия АБВ на г-н Първанов, който се опитва да дискредитира най-голямата в историята на България лява коалиция, като я определя като „неокомунистическа“, без да отчита факта, че с подобна позиция единственото, което ще се случи, е да се засили броя на гласоподавателите, избрали все по-олевяващата БСП и нейните партньори в Коалицията.

Политическите технолози не бяха готови за този ход на новия председател на социалистите Михаил Миков. Те, както и една част от близките до Станишев кадри в БСП, са изненадани от събитията и започват да оценяват символа на обединението и тежестта на това обединение за социалистите и комунистите.

Вече се различават основните послания в предизборната риторика на Коалиция „БСП лява България“ – повишаване на работната заплата, разширяване на достъпа до европейски средства на дребните предприемачи и дребните селскостопански производители, повишаване на стипендиите за студентите и помощите за майките и социално слабите, гарантиране на достъпно здравеопазване и образование, повишаване качеството на живота на пенсионерите, премахване на плоския данък и т.н.

Тези избори може да изненадат неприятно десницата и всички партии вдясно от Коалиция „БСП лява България“. За пръв път обединените леви сили нямат противоречия в отговора на сегашия политически въпрос за съвместен отпор срещу надигащата се вълна доморасъл фашизъм и десен популизъм, нямат противоречия спрямо идеята България да бъде фактор в един многополюсен свят, нямат противоречие за съвместни действия, осигуряващи труд и високи заплати за трудовата класа на страната.

Ето защо, задача №1 за всички честни социалисти и комунисти е включването им в предизборната кампания с всички възможни сили – присъствието им на срещи, събития, митинги, акции; пропагандирането на основните изборни послания на Коалицията на лява България във всички възможни места – на работа, сред съседите, в транспорта, по медиите, в интернет…

Само така лявата мисъл и действие, всички социалисти и комунисти, могат да намерят своята сила за социалистически преобразувания по пътя към отхвърляне на остарялата капиталистическа система.

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 433,602 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

август 2014
П В С Ч П С Н
« Юли   Септ »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: