Вие четете...
Новини, International

ЗАЯВЛЕНИЕ НА ЦК НА ГКП: За позицията на Компартията на Гърция в Европарламента

KPG1. Централният комитет на Комунистическата партия на Гърция, отчитайки тенденцията, която се формира през последните години в парламентарната група „Европейски обединени леви / Ляво-зелени от Севера“ (GUE/NGL), и ситуацията, която се развива след изборите за Европейски парламент, относно нейния състав, прие решение за неучастие на евродепутатите от КПГ в нито една от парламентарните групи на Европейския парламент. Централният комитет на КПГ напомня, че основния ангажимент, който е взела върху себе си КПГ пред гръцкия народ, – това е задължението да разкрива антинародните планове, разработвани в недрата на ЕС и, преди всичко, да способства за засилване на борбата на народите срещу империалистическия ЕС, за завоюването на народите на тяхна собствена власт. Този ангажимент е невъзможно да бъде изпълнен с участието на евродепутатите от КПГ в политическите парламентарни фракциии, които основно украсяват и подкрепят ЕС.

2. КПГ до неотдавна участваше в състава на парламентарната група на „Европейски обединени леви / Ляво-зелени от Севера“ (GUE/NGL). Участието на нашата партия в тази група, от 1994 година, в други условия, за разлика от сега, беше продиктувано от необходимостта за облекчаване на участието на евродепутатите от КПГ в работата на Европейския парламент и за използване на някои възможности за координация с другите компартии. От самото начало на създаването се „Европейски обединени леви / Ляво-зелени от Севера“ (GUE/NGL) имаше конфедеративна основа, без обща идеологическа платформа или програмно сближение, със съхранена идейно-политическа самостоятелност на всяка партия и за провеждане на консултации по технически въпроси, свързани с дейността на Европейския парламент. За тези 20 години и, особено след създаването на Партията на европейските леви (ПЕЛ), в рамките на „Европейски обединени леви / Ляво-зелени от Севера“ (GUE/NGL) течеше непрекъсната борба на КПГ със силите, участващи в ПЕЛ, стремящи се да наложат на всички останали своите позиции, превръщайки тези позиции в позиции на парламентарната група. Тези сили на ПЕЛ при всеки удобен случай нарушаваха конфедеративния характер на парламентарната група. В тази дейност особено активни бяха „Левите“ (Die Linke) от Германия и СИРИЗА от Гърция.

3. Тази картина и положението значително се влошиха през последно време. В частност:
Конфедеративният характер на „Европейски обединени леви / Ляво-зелени от Севера“ (GUE/NGL) фактически се нарушаваше, тъй като партиите от ПЕЛ излизат с единна позиция, като група, изказваща се в комисиите и в пленарните заседания на Европарламента на базата на тяхната обща платформа. представяйки позициите на ПЕЛ като позиции на GUE/NGL. Ситуацията се вложава и от това, че ЕС, в контекста на своята продължаваща реакционност, отдава приоритет на функционирането на европейските партии, гарантиращи още по-голямо засилване на Европейската комисия и нейните многообразни механизми.
КПГ е подложена на нападки и се предприемат опити за прикриване и изкривяване на нейните позиции.
Извеждат се „общи позиции“ по сериозни въпроси, засягащи политиката на ЕС и международните събития, без оглед на разногласията, узказани в Европарламентарната група от КПГ, и нашите позиции в много случаи не получават гласност.
Разработва се сътрудничество на GUE/NGL с политическите групи на социалистите и зелените, за да се постигне на някакъв, т.нар., „ляв блок“, както следва от изказването на кандидата на ПЕЛ за Председател на Европейската комисия Ал. ЦИпрас. Освен това, в Европейския парламент GUE/NGL е подписвала съвместни резолюции по много сериозни въпроси дори с Европейската народна партия и с либералите (напр., Съвместната резолюция за дългосрочната финансова рамка 2014-2020 година).
Силите, влизащи в GUE/NGL , като например немската партия Die Linke,  участват в антикомунистическата кампания на ЕС, във фалшифицирането на историческата истина, в антиисторическото приравняване на комунизма с фашизма, в дискредитацията на социалистическото строителство и завоеванията на работническата класа.

4. В продължение на много години европарламентарната група на КПГ заставаше срещу това опасно подхлъзване. Тя се бореше срещу недопустимата позиция на политическите партии и парламентаристите, участващи в GUE/NGL  и подкрепящи войната в Либия, намесата на ЕС в Централноафриканската Република, във вътрешните работи на Сирия или в подривната кампания срещу Куба, които не осъдиха намесата на ЕС в Украйна. Тя се бореше срещу позициите на ПЕЛ, че е възможно управлението на кризата в полза на народа, запазвайки властта на монополите. Тя се сблъска с позицията за украсяване на империалистическия характер на ЕС и твърдяща, че този съюз на монополите може да бъде съюз в полза на народите. Но, въпреки усилията на КПГ, GUE/NGL се използва като инструмент на ПЕЛ. Всичко това означава, че се създава съвършено негативна ситуация и нови условия, които възпрепятстват продължаването на нашето участие в GUE/NGL. Продължаването на участието на КПГ в такава група, в която доминират тези сили, поставя бариери пред нашата идеологическа, политическа и организационна самостоятелност в Европейския парламент, за провеждането на стратегия в полза на работническата класа и народните слоеве от нашата страна и от Европа, за реорганизация на комунистическото движение в Европа. Същевременно, продължаването на участието на КПГ в GUE/NGL би могло да се използва в качеството на „ляво алиби“ за въвеждането на опортюнистически и социалдемократически политически курс на партиите, действащи в полза на ЕС и одобряващи капиталистическото варварство.

5. Неучастието на депутати на КПГ в някаква конкретна политическа група на Европарламента от сега съществуващите, а също и трудните рамки за работа в Европейския парламент, не могат да попречат на работата на КПГ. Евродепутатите на КПГ ще продължат своята борба, без каквито и да било ненужни ангажименти, в полза на  интересите и правата на работническата класа, народните слоеве, срещу ЕС и неговата политика, засилвайки борбата срещу капиталистическото варварство, гарантирайки си правото на самостоятелна, ефективна идейно-политическа дейност на КПГ. Те ще продължат да разобличават същността на ЕС, а също и пагубната роля на партиите, членуващи в ПЕЛ, на партиите, отказали се от борбата срещу ЕС и за свалянето на властта на капитала в своите страна и извън техните граници. Тези сили, прокарвайки политика за украсяване на ЕС, изправяйки се сред народното движение в подкрепа на монополите, участвайки в антинародни правителства (Италия, Франция, в регионалните правителства на Германия, Испания), не само не подпомагат за прокарването на народните интереси, но и водят народното движение на своите страни към приспособленчество и отстъпление.

6. КПГ неуморно ще продължава своите усилия за реорганизацията на комунистическото движение, за развитието на двустранните отношения с комунистическите партии, представени в Европейския парламент, с десетките комунистически партии от Европа и от целия свят. Тя активно ще участва в международните и регионалните срещи и ще засили своята работа в рамките на Инициативата на 29-те комунистически и работнически партии от Европа (заб.ред. – от България участник в Инициативата е Съюзът на комунистите в България) срещу Европейския съюз, срещу неговите партии и политики, за развитие на съвместна дейност в полза на народните интереси.

Атина
06/05/2014

ЦК на КПГ

Advertisements

Коментари

Коментари са забранени.

Blog Stats

  • 435,030 hits

Работнически Литературен Фронт

Светът днес / The World Today

Календар

юни 2014
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯТА

Advertisements
%d bloggers like this: